Εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά το τέλος της εξέγερσης στη Ρωσία ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με ένα μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram.
Σε αυτό το μήνυμα, ο Πριγκόζιν ξεκαθαρίζει ότι σκοπός του δεν ήταν να «ρίξει» την ρωσική κυβέρνηση και ότι η απόφαση να σταματήσει η πορεία της Wagner προς την Μόσχα πάρθηκε «για να μην χυθεί ρωσικό αίμα».
«Παρά το γεγονός ότι δεν δείξαμε καμία επιθετικότητα, εξαπολύθηκε μια πυραυλική επίθεση εναντίον μας από τον ρωσικό στρατό. 30 μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν. Αυτό χρησίμευσε ως έναυσμα για την άμεση προώθησή μας», λέει ο Πριγκόζιν στο ηχητικό μήνυμα που δημοσίευσε.
«Η μία από τις μονάδες της Wagner πήγε στο Ροστόφ, η άλλη προς τη Μόσχα. Δεν σκοτώθηκε ούτε ένας στρατιώτης στο έδαφος. Λυπούμαστε που έπρεπε να χτυπήσουμε αεροσκάφη, αλλά μας επιτέθηκαν με βόμβες. Ταξιδέψαμε 780 χλμ, σταματήσαμε 200 χλμ πριν τη Μόσχα και αποκλείσαμε όλες τις στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια στην πορεία μας».
«PMC «Wagner» was planned to be disbanded on July 1, if the decision has not changed, then we planned to arrange a march to Rostov on July 30 in order to publicly hand over the equipment.» – Prigozhin https://t.co/C5OLw8pn4A
— MAKS 23 👀🇺🇦 (@Maks_NAFO_FELLA) June 26, 2023
«Θέλανε να μας κλείσουν από 1η Ιουλίου»
Ο επικεφαλής της Wagner εξήγησε ότι αυτή η «εξέγερση» δεν έγινε με σκοπό να «ρίξουν» τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά να αποτρέψουν την απορρόφηση της οργάνωσης από τον ρωσικό στρατό. Όπως αναφέρει, η Wagner θα «έπαυε να υπάρχει από 1η Ιουλίου» με απόφαση Σοϊγκού. Η μισθοφορική οργάνωση έπρεπε να υπογράψει συμφωνία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την «απορρόφηση» των μαχητών της στον ρωσικό στρατό. «Κανείς δεν δέχθηκε να υπογράψει. Μόνο το 1-2% υπέγραψαν και εντάχθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις», δήλωσε.
Επίσης, είπε πως στην πορεία τους προς την Μόσχα δεν συνάντησαν καμία αντίσταση, ενώ σχεδόν όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες τους υποστήριξαν. Όταν όμως έφτασαν πολύ κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα, τη Μόσχα, ο Πριγκόζιν λέει πως «συνειδητοποίησε ότι θα χυθεί πολύ ρωσικό αίμα» και αποφάσισε να γυρίσει πίσω. «Η πορεία μας μέχρι εκεί αρκούσε για να αναδείξουμε τα προβλήματά μας».
Εξήρε τις προτάσεις του Λουκασένκο να βοηθήσει την μισθοφορική οργάνωση, λέγοντας πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας προσφέρθηκε να βρει άμεσα λύσεις για να γίνει η λειτουργία της Wagner «μόνιμη και νόμιμη».
Για άλλη μια φορά, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για κακοδιαχείριση. Χωρίς να αναφέρει τα ονόματα του Πούτιν ή του Σοϊγκού και του Γκερασίμοφ, ο Πριγκόζιν δήλωσε πως η «πορεία διαμαρτυρίας της Wagner ανέδειξε τα εσωτερικά προβλήματα του ρωσικού στρατού. «Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε να μας καταστρέψουν με τις λάθος αποφάσεις που έπαιρναν για την επιχείρηση στην Ουκρανία. Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες συμφωνούν μαζί μας».
«Αν η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία γινόταν από τόσο εκπαιδευμένους και έμπειρους μαχητές, όσο οι μαχητές της Wagner, θα είχε τελειώσε μέσα σε μία μέρα», είπε χαρακτηριστικά.