Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε στην ιδέα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά μόνο όσον αφορά τις ενεργειακές υποδομές, όπως ανκοίνωσε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, «ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε ήδη μια τέτοια εντολή στον στρατό.
Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Ντόνανλτ Τραμπ ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει ανταλλαγή 175 αιχμαλώτων πολέμου με την Ουκρανία, ενώ συμφώνησε να παραδώσει στο Κίεβο 23 βαριά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.
Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να διορίσουν ομάδες ειδικών για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Πούτιν τόνισε στον Τραμπ ότι για να επιτευχθεί συνολική κατάπαυση πυρός, πρέπει η Ουκρανία να σταματήσει την κινητοποίηση και τον επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της.
Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι βασική προϋπόθεση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης είναι η πλήρης παύση της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και παροχής πληροφοριών προς την Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν
Ο Λευκός Οίκος, με ανακοίνωσή του για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές.
«Σήμερα, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησαν για την ανάγκη για ειρήνη και κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει με μια διαρκή ειρήνη. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για βελτιωμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας».
«Το αίμα και το χρήμα που ξοδεύουν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν για τις ανάγκες του λαού τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Αυτή η σύγκρουση δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει και θα έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό με ειλικρινείς και καλόπιστες ειρηνευτικές προσπάθειες. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το πρώτο βήμα προς την ειρήνη είναι μια κατάπαυση του πυρός σε ενέργεια και υποδομές, καθώς και τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή θαλάσσιας εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν αμέσως στη Μέση Ανατολή».
Readout of President Donald J. Trump’s Call with President Vladimir Putin:
Today, President Trump and President Putin spoke about the need for peace and a ceasefire in the Ukraine war. Both leaders agreed this conflict needs to end with a lasting peace. They also stressed the…
— Karoline Leavitt (@PressSec) March 18, 2025
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, Πούτιν και Τραμπ μίλησαν ευρέως για τη Μέση Ανατολή ως περιοχή πιθανής συνεργασίας για την αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων. «Συζήτησαν περαιτέρω την ανάγκη να σταματήσει η διάδοση στρατηγικών όπλων και θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή. Οι δύο ηγέτες συμμερίστηκαν την άποψη ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να είναι σε θέση να καταστρέψει το Ισραήλ».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα μέλλον με βελτιωμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχει τεράστια θετικά αποτελέσματα. Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες και γεωπολιτική σταθερότητα όταν έχει επιτευχθεί η ειρήνη».