Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την Ουκρανία και ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση των αμοιβαία επωφελών διμερών σχέσεων» και αναφέρθηκαν «στην κατάσταση στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Επίσης ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον επιτυχία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ινδία και στις προεδρικές εκλογές στην Ρωσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ινδία διατηρεί τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις της με την Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη και αν παραμένει κοντά στις δυτικές χώρες περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ περιστασιακά έχει ασκήσει κριτική στην στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας.
Η Ρωσία «θα χτίσει» πάνω στις συμφωνίες Πούτιν-Κιμ
Η Ρωσία θα αναπτύξει σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα σε όλους τους τομείς, χτίζοντας πάνω στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ οι υπουργοί τους επί των Εξωτερικών αναμένονταν να συναντηθούν στη Μόσχα.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σον Χουί έφθασε χθες για μια σπάνια επίσκεψη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ καθώς οι δύο χώρες εμβαθύνουν τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές τους σχέσεις, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ KCNA.
Καθώς η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας έχει αυξηθεί λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία, αναλυτές λένε ότι η Μόσχα θέλει ολοένα και αυξανόμενη αξία στις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα.
Για τη Βόρεια Κορέα, οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν ήταν πάντα τόσο θερμές όσο ήταν επί Σοβιετικής Ένωσης, αλλά η χώρα αποκομίζει οφέλη από την ανάγκη της Μόσχας για φίλους.
«Η Βόρεια Κορέα είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας και εταίρος, με την οποία αναπτύσσουμε και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω συμπράξεις σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Κατά την επίσκεψη αναμένεται να συζητηθούν περαιτέρω συμφωνίες στις οποίες κατέληξε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν σε ρωσικές εγκαταστάσεις διαστημικής εκτόξευσης στη ρωσική Άπω Ανατολή τον Σεπτέμβριο όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους, δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστεί… Προσβλέπουμε σε εντατικές και γόνιμες διαπραγματεύσεις».
Ο Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ελπίζει ότι θα υπάρξει επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα, έπειτα από πρόσκληση του Κιμ, στο «άμεσο μέλλον» αλλά δήλωσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί καμία ημερομηνία.
«Δεδομένου ότι η σχέση Ρωσίας-Βόρεια Κορέας διαμορφώνεται με τρόπο που την καθιστά πολύπλευρη, όλα τα είδη θεμάτων μπορεί να συζητηθούν μεταξύ του Λαβρόφ και της Τσόε», δήλωσε ο Αρτιόμ Λούκιν, από το ρωσικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Άπω Ανατολής. «Εάν συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, αυτό μπορεί να μια ακόμα ένδειξη ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ φέτος».
«Εν ολίγοις, η Βόρεια Κορέα νιώθει ολοένα και πιο ανασφαλής και ευάλωτη απέναντι στη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Λούκιν. «Η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική δύναμη που μπορεί να βοηθήσει να ενισχυθεί η στρατιωτική-στρατηγική ασφάλεια της Πιονγκγιάνγκ».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η επίσκεψη θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Προέβλεψε επίσης ότι το ταξίδι θα προκαλέσει εικασίες από τη Δύση.
«Οι Δυτικοί συνεχώς αναφέρουν ότι η Ρωσία κάπως συμπεριφέρεται και πάλι διαφορετικά, δεν έχει δικαίωμα να επικοινωνεί με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε χθες η Ζαχάροβα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.
«Έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θεωρούμε απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δηλώνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters