Μια συμφωνία θα είναι «εν τέλει» αναγκαία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, διατυπώνοντας ωστόσο αμφιβολίες για την «εμπιστοσύνη» που μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να δώσει η Μόσχα στους συνομιλητές της.
«Στο τέλος θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Έχω ήδη πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι για διευθετήσεις, είμαστε ανοιχτοί, αλλά αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στο Κιργιστάν.
«Η Γερμανία και η Γαλλία» – που μεσολάβησαν για συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015 – «πρόδωσαν τη Ρωσία και τώρα χορηγούν όπλα στην Ουκρανία».
Ο Πούτιν «απογοητεύτηκε» με τις δηλώσεις Μέρκελ
Ο Πούτιν αντιδρούσε στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ η οποία είπε ότι η συμφωνία του Μινσκ του 2014 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, που υπογράφηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, έδωσε στην Ουκρανία χρόνο να ενισχυθεί σε περίπτωση μιας ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία.
«Η συμφωνία του Μινσκ του 2014 ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία. Το εκμεταλλεύτηκε, όπως βλέπουμε σήμερα. Η Ουκρανία του 2014/2015 δεν ήταν η Ουκρανία του σήμερα (…) Όπως είδαμε στις αρχές του 2015, ο Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να την είχε συνθλίψει τότε», είπε η Μέρκελ στην εφημερίδα Die Zeit.
Ο Πούτιν δήλωσε «απογοητευμένος» από αυτές τις δηλώσεις. «Αυτό προφανώς θέτει το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη είναι σχεδόν μηδενική και μετά από τέτοιες δηλώσεις το ερώτημα είναι φυσικό: Πώς θα βρούμε μια συμφωνία; Και μπορούμε να συνεννοηθούμε με κάποιον; Και με ποιες εγγυήσεις;
«Ίσως θα έπρεπε να τα είχαμε ξεκινήσει όλα αυτά νωρίτερα (την επίθεση στην Ουκρανία). Όμως βασιστήκαμε στην πιθανότητα να βρούμε μια συμφωνία στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Νέες απειλές κατά της Δύσης
Παράλληλα ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση.
Επιπλέον, επανέλαβε τις «απειλές» για μείωση της παραγωγής του ρωσικού πετρελαίου, μετά την απόφαση της ΕΕ και της G7 να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του.
«Θα εξετάσουμε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ συμπλήρωσε ότι «ο μηχανισμός που ήθελε εδώ και μήνες και εφάρμοσε στις αρχές της εβδομάδας η Δύση είναι μια ανόητη απόφαση».
«Το ανώτατο όριο τιμής που προτάθηκε (στα 60 δολάρια) αντιστοιχεί σε αυτά που πουλάμε σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, αυτό δεν μας επηρεάζει σε τίποτα», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters