Πούτιν κατά πάντων: Η Ρωσία σκέφτεται να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα, δεν θα αποσυρθεί από την Ουκρανία και απειλεί τη Νότια Κορέα

Ανησυχητικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν από το Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Αρχικά δήλωσε ότι η Μόσχα σκέφτεται πιθανές αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα, δηλαδή σε ό,τι αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ σχετικά με την αύξηση της επιφυλακής των πυρηνικών δυνάμεων της συμμαχίας.

Το υφιστάμενο δόγμα ορίζει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το κράτος.

Επίσης, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δημιουργεί μια απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας στην Ασία.

Αλλά ο Πούτιν δεν σταμάτησε εκεί. Εξαπέλυσε απειλές κατά της Νότιας Κορέας, αφού όπως είπε θα κάνει «ένα μεγάλο λάθος» αν αποφασίσει να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία «δεν θα της αρέσει καθόλου η απάντηση». Ωστόσο, καθησύχασε τη Σεούλ ότι δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεγασίας μεταξύ Μόσχας και Βόρειας Κορέας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Νότια Κορέα θα επανεξετάσει τη δυνατότητα να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα, μετά το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας σε περίπτωση που η κάθε χώρα δεχθεί επίθεση, το οποίο υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και τόπο, προειδοποιώντας ότι οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

«Ταυτόχρονα, εάν το Κίεβο συνδέσει την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, τότε οι συνομιλίες δεν θα γίνουν ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη νομιμότητά στην ηγεσία της Ουκρανίας (αφού επίσημα η θητεία του έληξε το Ιούνιο, αλλά δεν μπορούν να γίνουν εκλογές σε κατάσταση πολέμου), λέγοντας ότι αναμένει να αντικατασταθεί από τη Δύση το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Με πληροφορίες από: TASS, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters