Πούτιν: Η Δύση ετοίμαζε επίθεση στην Κριμαία και το Ντονμπάς

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του πριν την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα ξεκίνησε συγχαίροντας τις δυνάμεις για τη νίκη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου πριν από 77 χρόνια και αναφέρθηκε αμέσως στην Ουκρανία, λέγοντας:

«Το ίδιο είναι και τώρα. Αγωνίζεστε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η μέρα της νίκης είναι κοντά στην καρδιά του καθενός μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην κάηκε από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών».

Ο Πούτιν είπε πως στα τέλη του περασμένου έτους ότι η Δύση προετοίμαζε ανοιχτά μια επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία και υπήρξαν εκκλήσεις στο Κίεβο για πυρηνικά όπλα δημιουργώντας «μια απαράδεκτη απειλή στα σύνορά μας».

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα «τσιράκια τους» ότι προκαλούν απειλή και «ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα».

Σε ένα μικρό διάλειμμα από τη μέχρι τώρα αντιδυτική ρητορική του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία γιορτάζει τιμώντας ως αξιότιμους συντρόφους εκείνους από τους συμμαχικούς στρατούς, συμπεριλαμβανομένων των Άγγλων, Γάλλων και Αμερικανών που πολέμησαν στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Στη συνέχεια, συνέχισε λέγοντας ότι απευθύνεται στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και στους «πολιτοφύλακες του Ντονμπάς», σημειώνοντας ότι πολεμούν στη γη τους για να υπερασπιστούν τη Ρωσία.

«Κανείς δεν θα ξεχάσει τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μην υπάρχει θέση στον κόσμο για τιμωρούς και Ναζί», είπε ο κ. Πούτιν.