Η πιθανή εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε χώρες του εξωτερικού είναι «δίκοπο μαχαίρι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιβάλει αντίστοιχα αντίμετρα.
Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα αναλάβει τον έλεγχο της Gazprom Germania, της γερμανικής θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, μια επιχείρηση εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου.
Ο Πούτιν κατήγγειλε τις «πιέσεις» που δέχεται η Gazprom στην Ευρώπη. «Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα επιδεινώνεται λόγω χονδροειδών μέτρων που δεν συνδέονται με την αγορά, ιδίως με τις διοικητικές πιέσεις στην εταιρεία Gazprom σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.
«Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση εξαιτίας της Δύσης»
Ο πρόεδρος Πούτιν πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια σε συνδυασμό με την έλλειψη λιπασμάτων θα υποχρεώσουν τη Δύση να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει προμήθειες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων σε φτωχότερες χώρες.
«Αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, νέα κύματα μεταναστών και γενικά θα οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», είπε ο Πούτιν σε μια συνεδρίαση για την ανάπτυξη της παραγωγής τροφίμων.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε ο Πούτιν και συνέχισε λέγοντας: «Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις προμήθειες τροφίμων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα να παρακολουθούμε τις εξαγωγές σε χώρες που είναι εχθρικές απέναντί μας»
Ένας από τους συμμάχους του Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει μόνο σε «φιλικές χώρες» τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, εν μέσω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Μόσχας.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο (προμηθεύοντας κυρίως την Αφρική και τη Μέση Ανατολή), καθώς και ένας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών ποτάσας, φωσφορούχων και αζωτούχων λιπασμάτων – τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters