Ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία που απέμεναν σε λειτουργία στη Λωρίδα της Γάζας έγινε στόχος αεροπορικού βομβαρδισμού του Ισραήλ χθες Κυριακή, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χάσει τη ζωή του παιδί ελλείψει περίθαλψης, ενώ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διέψευσε την κατηγορία.
Παιδί υπέκυψε «εξαιτίας της διακοπής της περίθαλψης» στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, γνωστό επίσης ως νοσοκομείο των Βαπτιστών, στην πόλη της Γάζας, ανέφερε χθες βράδυ μέσω X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Πρόκειται για το πρώτο θύμα που αναφέρθηκε μετά την επιδρομή, που έγινε την επομένη της ανακοίνωσης του Ισραήλ πως επεκτείνει την επίθεσή του «στο μεγαλύτερο μέρος» του παλαιστινιακού θυλάκου υπό πολιορκία, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή.
Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, τα αεροπορικά πλήγματα έγιναν «μερικά λεπτά» έπειτα από διαταγή του ισραηλινού στρατού να γίνει εσπευσμένη απομάκρυνση των πάντων, ασθενών, υγειονομικού προσωπικού και αμάχων.
«Το τμήμα επειγόντων περιστατικών, το εργαστήριο, τα μηχανήματα ακτινογραφιών και το φαρμακείο καταστράφηκαν», διευκρίνισε ο Δρ. Τέντρος, σύμφωνα με τον οποίο το νοσοκομείο, 40 ασθενείς του οποίου σε κρίσιμη κατάσταση δεν κατορθώθηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα, «δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί νέους ασθενείς» άμεσα.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως εκδόθηκε διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης. Διαβεβαίωσε πως «δεν υπήρχε ιατρική δραστηριότητα» στο ακίνητο που έγινε στόχος, και ότι «το πλήγμα δεν προκάλεσε κανένα θύμα στις τάξεις των αμάχων».
«Βγήκαμε τρέχοντας», ανέφερε η Νάιλα Ιμάντ, κάνοντας λόγο για «τεράστια έκρηξη». «Τα παιδιά μου κι εγώ είμαστε στον δρόμο. Έχουμε εκτοπιστεί πάνω από είκοσι φορές, δεν ξέρουμε πλέον πού να πάμε», είπε η σαραντάρα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε πλάνα της τηλεοπτικής υπηρεσίας του AFP, διακρίνονται πελώρια κομμάτια μπετόν και άμορφες μάζες μετάλλων σπαρμένα στο έδαφος στον χώρο του νοσοκομείου. Η έκρηξη άφησε πίσω γιγάντια τρύπα στο κτίριο, οι σιδερένιες πόρτες του οποίου ήταν διαλυμένες.
«Ήταν κόλαση», αφηγήθηκε ο Χάλεντ Νταλούλ, που απομακρύνθηκε εσπευσμένα μαζί με θείο του. «Δεν έχουμε πλέον να πάμε πουθενά, ούτε για θεραπεία ούτε για να κοιμηθούμε. Μας επιβλήθηκε συλλογική θανατική ποινή».
Το κτίριο «χρησιμοποιείτο από τους τρομοκράτες της Χαμάς (…) για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων και στρατιωτικών», ανέφεραν από την πλευρά τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που κατηγορούν συχνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία —τα οποία οφείλουν να προστατεύονται, δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου— ως κέντρα διοίκησης. Η Χαμάς το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, διέψευσε και τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. «Πού ακριβώς βρίσκονται οι υποτιθέμενες εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου;» διερωτήθηκε σε ανακοίνωσή της. Ο Δρ. Τέντρος απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον υπηρεσιών υγείας στη Γάζα.
Το Λονδίνο από την πλευρά του κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει αυτές τις «αξιοθρήνητες επιθέσεις» εναντίον νοσοκομείων. Η Ιορδανία καταδίκασε την «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το εμιράτο του Κατάρ καταδίκασε το «ειδεχθές έγκλημα».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters