Πούτιν – Μαντούρο: Συνάντηση για τις τιμές του πετρελαίου

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμίρ Πούτιν θα έχει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία έχει, κυριολεκτικά, “γονατίσει” την οικονομία της χώρας του.

Το πετρέλαιο αποτελεί την κύρια πηγή εισοδηματος της Ρωσίας και της Βενεζουέλας και η πτώση της τιμής του έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ρωσική οικονομία, αλλά και οικονομική καταστροφή στη Βενεζουέλα, όπου ο πληθωρισμός “τρέχει”, αυτή την στιγμή με 63%, περίπου, και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις αγαθών, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να φρουρούνται από στρατιώτες, ενώ με εντολή της κυβέρνησης θα παραμένουν ανοικτά μόνο δυο ημέρες την εβδομάδα.

Πριν τη Ρωσία ο Μαντούρο πήγε στο Ιράν, την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Αλγερία, αλλά δεν πέτυχε κάτι το ιδιαίτερο, καθώς οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, επικεφαλής των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου τους, ώστε περιορίζοντας την προσφορά να αυξηθούν οι τιμές. Και το Ιράν έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου από τα 100 δολάρια το βαρέλι, περίπου, που βρίσκονταν πριν μερικούς μήνες, έχουν κατέβει ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολαρίων. Η Ρωσία ανακοίνωσε ήδη περικοπές δαπανών, ώστε να μην εξαντλήσει τα αποθεματικά της κεφάλαια, λόγω των μειωμένων τιμών.

Τα έσοδα από την εξαγωγή πετρελαίου αποτελούν το 50% περίπου του ρωσικού προϋπολογισμού. Στην περίπτωση όμως της Βενεζουέλας τα έσοδα από το πετρέλαιο αποτελούσαν το 96% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Πηγή: worldbulettin
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert