Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν;

Ο Γερμανός συγγραφέας τουρκικής καταγωγής και επικριτής της Άγκυρας, Ντογάν Ακανλί, διατύπωσε σήμερα την ανησυχία του, στον απόηχο της σύλληψής του και κατόπιν απελευθέρωσής του στην Ισπανία (διαβάστε περισσότερα εδώ) ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει επιρροή και πιέσεις προς τις ισπανικές αρχές.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ως Γερμανός πολίτης θα με παραδώσουν σε μια χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, ανησυχώ, δεν το περίμενα ότι το χέρι της τουρκικής κυβέρνησης θα ήταν τόσο μακρύ για να φθάσει στην Ευρώπη» σημείωσε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού Der Spiege ενώ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι «θέλει να τον φιμώσει».

Ο Ακανλί, που μεταξύ άλλων έχει γράψει μια τριλογία με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915-1917, διαβεβαίωσε ότι ταξίδεψε επανειλημμένως στην Ευρώπη χωρίς να ανησυχήσει ούτε για μια στιγμή και τόνισε ότι κρίνει «παράξενη» τη σύλληψή του στο ξενοδοχείο του την Τρίτη στη Γρανάδα στην Ισπανία. Ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μία ημέρα αργότερα.

«Το κάνω συχνά τα τελευταία χρόνια (να ταξιδεύω και να μένω σε ξενοδοχεία) στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και τίποτα δεν συνέβη. Γιατί τώρα στην Ισπανία; Περίεργο δεν είναι;» διερωτήθηκε.

Επ’ αυτού αναφέρθηκε στην υπόθεση ενός «Σουηδού δημοσιογράφου που έχει ρίζες την Τουρκία» κι αυτή τη στιγμή κρατείται στην Ισπανία διότι «η Τουρκία ζητάει την έκδοσή του». Σύμφωνα με τη Στοκχόλμη, ένας Τουρκοσουηδός δημοσιογράφος, ο Χάμζα Γιαλτζίν, τελεί υπό κράτηση στην Ισπανία έπειτα από αίτημα της Άγκυρας.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη την 3η Αυγούστου στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης έπειτα από την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, κατηγορείται για εξύβριση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για «προπαγάνδα» υπέρ μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης».

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)