Μπαρούτι μυρίζει πάλι η περιοχή του Λιβάνου και του Βόρειου Ισραήλ, καθώς από τη μία πλευρά η Χεζμπολάχ «ορκίζεται» εκδίκηση για τα θύματα της Τρίτης και της Τετάρτης, μετά τις εκρήξεις ηλεκτρονικών συσκευών – βομβητών και ασυρμάτων – και από την άλλη το Ισραήλ ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διακηρύσσει ότι όλοι οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί – πάνω από 80.000 – θα επιστρέψουν στις εστίες τους και θα είναι ασφαλείς.
Κι ενώ οι εκρήξεις των βομβητών και των ασυρμάτων αιφνιδίασαν όλο τον κόσμο, με τις αντιδράσεις να ποικίλουν, η σύλληψη και η εκτέλεση του σχεδίου της επίθεσης εναντίον στελεχών και μελών της Χεζμπολάχ έχει προβληματίσει άπαντες, ενώ οι ερμηνείες ξεπερνούν ακόμη και τα πιό ευφάνταστα σενάρια κατασκοπικών ταινιών του Χόλιγουντ.
Το βέβαιο είναι πως το ανομολόγητο σχέδιο του Ισραήλ ξεκίνησε από τη στιγμή που ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, «κήρυξε τον πόλεμο» στα κινητά τηλέφωνα.
Ήταν τον προηγούμενο Φεβρουάριο όταν ο Νασράλα απευθυνόμενος στα στελέχη της οργάνωσης χαρακτήριζε τα κινητά τηλέφωνα «ισραηλινούς πράκτορες».
«Το Ισραήλ δεν χρειάζεται πλέον συνεργάτες. Οι συσκευές παρακολούθησής του βρίσκονται στις τσέπες σας. Αν ψάχνετε τον ισραηλινό πράκτορα, κοιτάξτε το τηλέφωνο στα χέρια σας και στα χέρια των συζύγων και των παιδιών σας», είχε πει ο Νασράλα. Το μήνυμά του φαίνεται πως δεν το έλαβαν μόνο τα στελέχη της Χεζμπολάχ, αλλά και ο αντίπαλός του, το Ισραήλ, που άρχισε να προετοιμάζει την απάντησή του.
Μετά την δήλωση Νασράλα, ήταν δεδομένο πως τα στελέχη της οργάνωσης θα στρέφονταν σε μέσα επικοινωνίας που θεωρούνταν τεχνικά δύσκολο να υποκλαπούν: τους βομβητές και τους ασυρμάτους (walkie talkie).
Εδώ υπεισέρχονται οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, που θα έπρεπε να ετοιμάσουν – αν δεν είχαν ήδη προνοήσει – την απάντησή τους: να βρουν τον τρόπο να παρέμβουν σε αυτές τις συσκευές. Ποιός ήταν αυτός ο τρόπος;
Πώς το Ισραήλ παγίδευσε τους βομβητές και τους ασυρμάτους
Αν και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα, υπάρχουν ήδη κάποιες ερμηνείες ή σενάρια για το πώς το Ισραήλ παρεισέφρησε στο δίκτυο της Χεζμπολάχ, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της.
Μέχρι τώρα θεωρείται ως πλέον πιθανό ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά τους βομβητές που εξερράγησαν την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου. Εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν πχ από μία συγκεκριμένη κλήση. Άλλωστε πολλοί αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναφέρει πως πριν τις εκρήξεις προηγήθηκε παρατεταμένος ήχος από τους βομβητές.
Ambulances and Sirens continue to be heard throughout the Lebanese Capital of Beirut, as Hezbollah Members who were Critically Injured by today’s Israeli Pager Attack are still in the process of being moved to Surgery and Trauma Centers. pic.twitter.com/3PzF8glRiE
— OSINTdefender (@sentdefender) September 18, 2024
Εμπειρογνώμονες μάλιστα υποστήριξαν πως αυτό έγινε για ακόμη έναν λόγο – πέραν της πυροδότησης του μηχανισμού: ο χρήστης του βομβητή να τον πιάσει και να τον πλησιάσει στο πρόσωπό του για να δει το νούμερο που τον καλεί, ώστε η έκρηξη να γίνει κοντά στο κεφάλι του. Απόδειξη του γεγονότος είναι και το ότι πάνω από 500 τραυματίες εκείνο το απόγευμα, είχαν χάσει μερικά ή ολικά την όρασή τους.
Το ερώτημα είναι πότε και πώς οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να βάλουν τα εκρηκτικά στους βομβητές. Τα κυριότερα σενάρια μέχρι στιγμής είναι δύο:
- η προμήθεια των βομβητών (και των ασυρμάτων) έγινε από εταιρεία – βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβεται το Ισραήλ
- το Ισραήλ ενημερώθηκε για την προμήθεια των βομβητών και των walkie talkie – είτε από την Χεζμπολάχ είτε και από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν – και κατάφερε να «ντουμπλάρει» το φορτίο με τις ηλεκτρονικές συσκευές με πανομοιότυπο «εφεδρικό» κοντέινερ που περιείχε τις «πειραγμένες» συσκευές.
Ήδη είναι γνωστό πως η Ουγγρική εταιρεία που φέρεται να πούλησε τους βομβητές, αποτελεί επί της ουσίας εταιρεία – φάντασμα, με την υπάλληλο που εμφανίζεται στην ταυτότητά της να δηλώνει ότι είναι απλή μεσολαβήτρια.
Χρησιμοποίησε εταιρείες – βιτρίνες το Ισραήλ;
Η BAC Consulting ήταν μια εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία που είχε συμβόλαιο για την παραγωγή των συσκευών για λογαριασμό μιας ταϊβανέζικης εταιρείας, της Gold Apollo. Όμως αποτελούσε μέρος του ισραηλινού σχεδίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματικούς των πληροφοριών που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση. Κι όχι μόνον αυτή. Άλλες δύο εταιρείες δημιουργήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό να κρύψουν τις πραγματικές ταυτότητες των ανθρώπων που δημιούργησαν τους βομβητές, υποστήριξαν αξιωματικοί των Ισραηλινών πληροφοριών στους New York Times.
Από την άλλη, η ιαπωνική κατασκευάστρια ICOM ανακοίνωσε σήμερα 19/9/2024 πως έχει πάψει να παράγει «εδώ και περίπου δέκα χρόνια» τους ασυρμάτους που πιστεύεται πως ανατινάχτηκαν χθες Τετάρτη στον Λίβανο σκοτώνοντας είκοσι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 450, ανάμεσά τους μέλη του κινήματος Χεζμπολάχ. Ποιές ήταν οι εταιρείες που είχαν φροντίσει να αποκτήσουν απόθεμα των ασυρμάτων ή ομοιώματά τους;
It has been a bad couple of days to be a Hezbollah operative.
If you don’t want your pager blown up, maybe don’t join Hezbollah. pic.twitter.com/FW12hTmhBc
— Tom Cotton (@SenTomCotton) September 18, 2024
Όπως αναφέρει η ιταλική Corriere della Sera, η δολιοφθορά των μηχανισμών είναι στην «παράδοση» της Μοσάντ. Μάλιστα πριν από χρόνια, δημιούργησε μία ή περισσότερες εταιρείες που είχαν υπογράψει συμβόλαια για να πουλήσουν στο Ιράν τεχνολογία στρατιωτικής χρήσης. Στην πραγματικότητα πουλούσαν όμως ελαττωματικό ή «πειραγμένο» υλικό. Γιατί όχι και παγιδευμένο…
Hundreds of Walkie-Talkie utilized by Hezbollah have Exploded today across Lebanon, resulting in at least 9 Deaths and over 300 Injuries. pic.twitter.com/2hMjQudSob
— OSINTdefender (@sentdefender) September 18, 2024
Αντικαταστάθηκε ολόκληρο το φορτίο;
Πότε όμως και πώς έγινε η αντικατάσταση των αυθεντικών συσκευών με τις παγιδευμένες;
Όπως είναι γνωστό, ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια σειρά κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δυτικούς εταίρους τους. Επιπλέον, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους, όπως η Ιαπωνία, κατατάσσουν τη Χεζμπολάχ στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που συναλλάσσονται με τον Λίβανο ή απευθείας την Χεζμπολάχ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές. Έτσι καταφεύγουν σε ενδιάμεσες εταιρείες, οι οποίες συχνά έχουν τις παραγγελίες τους σε containers σε κάποιο λιμάνι ακόμη και τρεις μήνες πριν εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια εκτελωνισμού.
Η Χεζμπολάχ υποπτεύεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών το Ισραήλ κατάφερε να τοποθετήσει εκρηκτικά στους μηχανισμούς, ακόμη και να αντικαταστήσει ολόκληρο container με πανομοιότυπο, πλην όμως παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Η «ρεβάνς» των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ
Άλλη μία εκδοχή που συζητείται ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες είναι το πώς το Ισραήλ πληροφορήθηκε ότι η Χεζμπολάχ προμηθεύεται βομβητές και ασυρμάτους ως εναλλακτικά μέσα των κινητών τηλεφώνων. Μία πιθανή απάντηση που δίνεται είναι πως η Μοσάντ έχει παρεισφρήσει στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης, μαθαίνοντας έτσι όχι μόνο τις δικές τους κινήσεις, αλλά και των συνεργαζόμενων οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ. Θυμίζουν δε πως κάπως έτσι φαίνεται πως το Ισραήλ κατάφερε να εξουδετερώσει τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στο «κάστρο» των Φρουρών, στα περίχωρα της Τεχεράνης.
Η πιθανολογούμενη παρείσφρηση της Μοσάντ στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης και – κυρίως – η επιχείρηση με τους βομβητές και τους ασυρμάτους που αποδεκάτισε την Χεζμπολάχ, κάτι που πιστώνονται οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, αποτελεί και μια άτυπη ρεβάνς μετά την ήττα τους την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν απέτυχαν να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς.