Το Ισραήλ έχει ορκιστεί ότι θα ανταποδώσει την επίθεση με 200 βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2024.
Αν και οι περισσότεροι από τους πυραύλους του Ιράν αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας, δεν υπήρξαν μεγάλες ζημιές στις υποδομές και δεν σκοτώθηκε κανένας Ισραηλινός, το Ισραήλ ήδη σχεδιάζει την αντεπίθεσή του.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Νετανιάχου μένει να αποφασίσει το μέγεθος της αντεπίθεσης που θα εξαπολύσει και κυρίς ποιους στόχους στο Ιράν θα χτυπήσει.
Χτυπήματα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι πιο πιθανό να απαντήσει στοχεύοντας ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ειδικά εκείνες που παράγουν βαλλιστικούς πυραύλους όπως αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Τρίτης.
Θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει ιρανικά συστήματα αεράμυνας και εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων.
Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προμήθευε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για χρήση εναντίον της Ουκρανίας. Το χτύπημα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι η πιο αποδεκτή «απάντηση» που έχει τον μικρότερο κίνδυνο να ξεσπάσει περιφερειακός πόλεμος, ενώ ταυτόχρονα είναι «δίκαιη».
Πιθανός στόχος οι πυρηνικές εγκαταστάσεις
Τα πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ικανότητα της Τεχεράνης να παράγει πυρηνικά όπλα. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απλώνεται σε πολλές τοποθεσίες, μερικές από τις οποίες είναι χτισμένες υπόγεια.
Ωστόσο, μια μεγάλη επίθεση στην πυρηνική του υποδομή θα προκαλούσε πιθανότατα σοβαρές συνέπειες. Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια από το Ισραήλ, ενώ η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο χτύπημα θα την ωθήσει να προχωρήσει πιο γρήγορα το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο Ρίτσαρντ Χούκερ, αξιωματικός εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού που υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια «ευδιάκριτη πιθανότητα» το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά «αν κάνει κάτι τέτοιο, η ιρανική ηγεσία θα κάνει κάτι αρκετά πιο σοβαρό ως απάντηση».
Διαβάστε επίσης: Ισραήλ εναντίον Ιράν: Τα οπλοστάσια βαλλιστικών πυραύλων των δύο χωρών – Τα πλεονεκτήματα της κάθε πλευράς [pics]
Η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται ότι είχε ποτέ πρόγραμμα πυρηνικών όπλων ή ότι σχεδίαζε να έχει.
Η υπηρεσία παρακολούθησης των πυρηνικών του ΟΗΕ, ο ΔΟΑΕ και η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν επιδίωξε ένα συντονισμένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων μέχρι το 2003 και οι ειδικοί λένε ότι με την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, θα μπορούσε να παράγει αρκετό ουράνιο ώστε να φτιάξει ένα πυρηνικό όπλο σε μερικές μόνο εβδομάδες.
Χτυπήματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει τη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν, κάτι που θα έβλαπτε την οικονομία του. Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει το Ιράν να χτυπήσει με τη σειρά του τις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα κράτη του Αραβικού Κόλπου.
Επίσης, αυτό θα μπορούσε να εκτινάξει την τιμή των καυσίμων, που είναι πάντα μείζον θέμα προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι (μια αύξηση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου) θα συγκρατήσει τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο David Des Roches, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. «Το Ισραήλ», πρόσθεσε, «μπορεί να θεωρήσει μια αύξηση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ως όφελος για την εκστρατεία επανεκλογής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».
Κυβερνοεπίθεση ή οικονομικές κυρώσεις
Μια στρατιωτική απάντηση θεωρείται η πιο πιθανή, αλλά υπάρχουν επιλογές που δεν περιλαμβάνουν εκτόξευση πυραύλων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του στον κυβερνοχώρο για να απαντήσει στα ιρανικά πλήγματα.
Η πρόσφατη μαζική επίθεση με την έκρηξη των βομβητών και των walkie talkie της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έστρεψε την προσοχή στη μυστική Μονάδα 8200, την ειδική μονάδα κυβερνοπολέμου και πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου