Πορτογαλία: όταν οστρατός επέβαλε τη Δημοκρατία.ΒΙΝΤΕΟ

Πολύς λόγος έγινε τα τελευταία 24ωρα για τους στρατιωτικούς της Πορτογαλίας. Στην Ελλάδα όσοι βαφτίζουν τα πραξικοπήματα ως «κινήματα» βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να …συμβουλεύσουν τους ΄Ελληνες στρατιωτικούς να ακολουθήσουν τους Πορτογάλους οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι έτοιμοι να κάνουν …κίνημα. Τι ακριβώς είπαν οι Πορτογάλοι στρατιωτικοί το εξήγησε με πολύ σαφήνεια ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης σ΄ ένα κείμενο το οποίο δημοσιεύσαμε.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη όσων βιάστηκαν να φαντασιωθούν «κινήματα» υπενθυμίζουμε το κίνημα που έκαναν οι Πορτογάλοι στρατιωτικοί στις 25 Απριλίου 1974.Αυτό που τους διαφεύγει είναι ότι οι στρατιωτικοί τότε επέβαλαν τη Δημοκρατία!

Όταν λοιπόν οι στρατιωτικοί επιβάλουν τη Δημοκρατία.Έγινε στη Πορτογαλία το 1974. Και είχε σαν σύνθημα το τραγούδι της Eurovision με το οποίο η Πορτογαλία συμμετείχε στο διαγωνισμό το προηγούμενο βράδυ!

Επικεφαλής της κατάλυσης της Δικτατορίας που είχε επιβληθεί από τις 26 Μαίου 1926,ήταν ο ταγματάρχης Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο.Το κίνημα έγινε γνωστό ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» ), επειδή πολλοί στρατιώτες είχαν βάλει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα.

Οι πολίτες ήθελαν κάτι να γίνει. Η Πορτογαλία βούλιαζε οικονομικά με το 40% του προϋπολογισμού της να ξοδεύεται στις αποικίες. Στο στράτευμα υπήρχε δυσαρέσκεια και δημιουργείται το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το κίνημα έγινε στις 25 Απριλίου 1974.

Το συνθηματικό της εξέγερσης ήταν το τραγούδι «Μετά το Αντίο» («E depois do adeus»), με ερμηνευτή τον Πάουλο ντε Καρβάλιο, εκπροσωπούσε τη χώρα στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, που γινόταν αργά το βράδυ της 24ης Απριλίου .

Έξι ώρες χρειάστηκαν για να καταρρεύσει η δικτατορία.Η Λισαβόνα είχε ήδη πλημμυρίσει από το πλήθος των πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους. Ο δικτάτορας Καετάνο αναχώρησε για τη Βραζιλία.

Τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε τα επόμενα δύο χρόνια η επταμελής η «Χούντα Εθνικής Σωτηρίας», με επικεφαλής τον στρατηγό Αντόνιο Ριμπέιρο ντε Σπίνολα. Δόθηκε σκληρή μάχη για την εξουσία μεταξύ αριστερών και δεξιών αξιωματικών. Η επικράτηση των μετριοπαθών δυνάμεων οδήγησε στο νέο δημοκρατικό Σύνταγμα κι έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές. Η Πορτογαλία μπήκε οριστικά σε δημοκρατική ρότα και το 1986 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ