«Πόρτα» Ζελένσκι στον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες, μετά την επίσκεψή του στο Καζάν της Ρωσίας

Alexander Nemenov/Pool via REUTERS

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να δεχθεί στο Κίεβο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ εξαιτίας της επίσκεψης του Αντόνιο Γκουτέρες στο Καζάν της Ρωσίας όπου διεξήχθη η σύνοδος κορυφής της ομάδας BRICS, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.

«Μετά το Καζάν, ήθελε να έρθει στην Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος δεν δέχθηκε την επίσκεψή του» εξαιτίας του εξευτελισμού του Διεθνούς Δικαίου στο Καζάν, δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είχε αντιδράσει έντονα στην επίσκεψη Γκουτέρες στη Ρωσία, για μια εκδήλωση που – κατά το Κίεβο – αποτελούσε «ξέπλυμα» του Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέρριψε την πρόσκληση της Ουκρανίας για συμμετοχή στην Ειρηνευτική Διάσκεψη της Ελβετίας. Αποδέχθηκε ωστόσο την πρόσκληση για το Καζάν από τον εγκληματία πολέμου Πούτιν. Αυτή είναι μια λάθος επιλογή που δεν προάγει τον σκοπό της Ειρήνης. Απλά βλάπτει το κύρος των Ηνωμένων Εθνών» είχε αναφέρει το ουκρανικό ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο X / Twitter.

Η συμμετοχή του Γκουτέρες στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας είχε προκαλέσει την οργή Ουκρανών – και όχι μόνο – χρηστών των social media, που επεσήμαιναν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να «νομιμοποιεί» τον Βλάντιμιρ Πούτιν, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.