Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας καλούνται να διαδηλώσουν μαζικά το Σάββατο 30 Μαρτίου κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που τους χωρίζει από το Ισραήλ για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο των κινητοποιήσεων του κινήματος με τον ονομασία «Πορεία της επιστροφής».
Η συμμετοχή αναμένεται μεγάλη, με τους διοργανωτές να έχουν ζητήσει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα την ημέρα εκείνη. Μάλιστα ο Ισμαήλ Χανίγε, επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα, κάνει λόγο για «διαδήλωση ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων.
Από την πλευρά του ΟΗΕ ζήτησε να αποφευχθεί η αιματοχυσία και οι διοργανωτές προέτρεψαν οι διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές.
Υπό πίεση
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται είναι αν η Χαμάς θα προσπαθήσει ή όχι να περιορίσει τις κινητοποιήσεις και να κρατήσει τους διαδηλωτές μακριά από τα ισραηλινά πυρά.
Η απάντηση βρίσκεται κυρίως στην επιτυχία ή μη της μεσολάβησης που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία διαπραγματευόταν με τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.
Από την άλλη πλευρά του ισραηλινού τείχους ύψους πολλών μέτρων ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση.
Η επέτειος της «Πορείας για την επιστροφή» συμπίπτει με μια περίοδο που η ένταση είναι οξυμένη. Από τις αρχές της εβδομάδας σημειώνονται εχθροπραξίες μεταξύ των Παλαιστινίων της Γάζας και του ισραηλινού στρατού.
Από την Τετάρτη επικρατεί μια εύθραυστη ηρεμία. Εξάλλου οι επικείμενες εκλογές στο Ισραήλ, στις 9 Απριλίου, προσθέτουν στην αβεβαιότητα.
Έπειτα από μια νέα χρονιά έντασης και βίας το Ισραήλ επιζητεί την επιστροφή στην ηρεμία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αύξησε τις προειδοποιήσεις του στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια «ευρεία» επιχείρηση εναντίον της Γάζας.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα εξαντλήσει πρώτα «όλες τις άλλες δυνατότητες», σε μια προφανή αναφορά στη μεσολάβηση των Αιγύπτιων.
Τόσο η Χαμάς όσο και ο Νετανιάχου βρίσκονται υπό πίεση.
Η παλαιστινιακή οργάνωση αντιμετώπισε πρόσφατα διαδηλώσεις με αφορμή τη δεινή οικονομική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, την αύξηση των τιμών των προϊόντων και της φορολογίας, τις οποίες κατέστειλε με τη βία, συλλαμβάνοντας περισσότερους από χίλιους ανθρώπους, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μάχεται για να κερδίσει μια πέμπτη θητεία, με τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν ότι αντιμετωπίζει με επιείκεια τη Χαμάς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, το 63% των Ισραηλινών δεν είναι ικανοποιημένο από τη στάση του Νετανιάχου απέναντι στη Χαμάς.
Μία ημέρα πριν από τις διαδηλώσεις ο συντονιστής του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, εκτίμησε ότι «προτεραιότητα είναι να διασφαλιστούν οι ζωές και κάθε ένας πρέπει να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Στην ανακοίνωσή του ο ΜακΓκόλντρικ κάλεσε επίσης τη Χαμάς να εμποδίσει οποιοδήποτε επεισόδιο βίας, εκφράζοντας την ανησυχία του κυρίως για τα παιδιά. Περίπου 40 παιδιά έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη Unicef.
Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ
Από τις 30 Μαρτίου 2018 χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη Γάζα συμμετέχουν κάθε εβδομάδα την Παρασκευή σε διαδηλώσεις, στις οποίες συχνά σημειώνονται βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ.
Ζητούν την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην περιοχή τους εδώ και μία δεκαετία και το δικαίωμα να επιστρέψουν στη γη από την οποία εκδιώχθηκαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Κάθε εβδομάδα ένα μέρος των διαδηλωτών αποσπάται από το κύριο σώμα και πλησιάζει το τείχος, καίει λάστιχα για να περιορίσει την ορατότητα των Ισραηλινών στρατιωτών και ρίχνει βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον τους, προσπαθεί να σπάσει ή να περάσει το τείχος και εκτίθεται στα πυρά του ισραηλινού στρατού.
Από τις 30 Μαρτίου 2018 τουλάχιστον 258 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά, η πλειονότητά τους κατά μήκος του τείχους. Από την άλλη πλευρά έχουν χάσει τη ζωή τους δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.
Οι κινητοποιήσεις έφτασαν στο απόγειό τους στις 14 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα τα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου μετέδωσαν εικόνες από την κόρη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, να αποκαλύπτει χαμογελώντας την πλακέτα της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δίπλα δίπλα με εικόνες από τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 62 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες ακόμη από τα ισραηλινά πυρά.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα σύνορά του και κατηγορεί τη Χαμάς ότι οργανώνει τις διαδηλώσεις για να στρέψει την προσοχή των Παλαιστινίων μακριά από τη σοβαρή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.
Οι Παλαιστίνιοι και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Ισραήλ για χρήση υπερβολικής βίας. Όμως αναλυτές και Παλαιστίνιοι διερωτώνται τι έχουν κερδίσει οι κάτοικοι της Γάζας από τις κινητοποιήσεις αυτές, αλλά και για το μέλλον της Χαμάς.
Τίποτα να χάσουν
Από τον Νοέμβριο το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο στη Γάζα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων βοήθειας από το Κατάρ με αντάλλαγμα μια σχετική ηρεμία, μια ανεπίσημη συμφωνία που πολλοί θεώρησαν νίκη των Παλαιστινίων χάρη στην «Πορεία για την επιστροφή».
Παρά τους κινδύνους, πολλοί διαδηλωτές εκτιμούν ότι δεν έχουν πολλά να χάσουν. Η φτώχεια πλήττει έναν στους δύο κατοίκους της Γάζας. Επτά στους δέκα νέους είναι άνεργοι.
«Δεν γνωρίζουμε αν θα πετύχουμε τους στόχους μας», δηλώνει ο Αϊμάν αλ Μάφλαχ, 20 ετών, ο οποίος διαδηλώνει στο τείχος κάθε Παρασκευή. «Αμφιβάλλω διότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας, είμαστε οι μεν εναντίον των δε», πρόσθεσε σχολιάζοντας τις ενδοπαλαιστινιακές διαμάχες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters