Πομπέο: Αποστολή των ΗΠΑ είναι να αποφευχθεί ο πόλεμος με το Ιράν, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποτρεπτικά

Οι ΗΠΑ στοχεύουν στο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράν και τα επιπλέον στρατεύματα που θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Κόλπου είναι για «αποτροπή και άμυνα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Μιλώντας στην εκπομπή Fox News Sunday, ο Πομπέο πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα λάμβανε δράση, εάν τέτοιου είδους αποτρεπτικά μέτρα δεν απέδιδαν καρπούς και αυτό είναι κατανοητό από την ιρανική ηγεσία.

Η παρουσία των ΗΠΑ στον Κόλπο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσε χθες την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κόλπου, έπειτα από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την ενίσχυση της αεράμυνας του σουνιτικού Βασιλείου, σε συνέχεια των επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Η Ουάσινγκτον επιρρίπτει την ευθύνη των επιθέσεων αυτών στο Ιράν.

Υπενθυμίζοντας την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από ιρανικές δυνάμεις τον Ιούνιο, μετά την κατάσχεση ενός βρετανικού πετρελαιοφόρου από το Ιράν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία «αντιπροσωπεύει μια δραματική κλιμάκωση της ιρανικής επιθετικότητας».

«Για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση, η Σαουδική Αραβία ζήτησε διεθνή βοήθεια για την προστασία των κρίσιμης σημασίας υποδομών του Βασιλείου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν επίσης βοήθεια», τόνισε ο Έσπερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ