Πολυεθνική στρατιωτική άσκηση στην Πορτογαλία

Ασκηση της Ευρωπαϊκης Υπηρεσίας Άμυνας (EDA) διεξάγεται στην Αεροπορική Βάση Beja στην Πορτογαλλία, στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 550 στρατιώτες από 11 χώρες της Ευρώπης και θα λάβουν μέρος 15 C-130 Hercules, C-160 Transall, C-295 Casa, C-235 AWACS, P-3 Orion και μεταγωγικά αεροσκάφη C-27J Spartan καθώς επίσης και F-16 Fighting Falcon και EH- 101 μαχητικά ελικόπτερα.

Κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρουμανίας, αποτελούμενο από 22 πιλότους, τεχνικούς, μηχανικούς, αλλά και προσωπικό υποστήριξης, με ένα ελαφρύ μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan, συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση «European Air Transport Training 15», η οποία πραγματοποιείται στην Πορτογαλία.

Η άσκηση θα διεξαχθεί μέχρι την 26η Ιουνίου και διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας (EDA) και την Ευρωπαϊκή Διοίκηση Μεταφορών (EATC). Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν κλιμάκια από το Βέλγιο, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, αλλά και τη Σουηδία.
Τα επιχειρησιακά σενάρια της άσκησης θα υλοποιηθούν με τις πτήσεις 15 μεταγωγικών αεροσκαφών μικρής και μεσαίας κλίμακας, αλλά και αεροσκαφών ειδικών αποστολών (C-130 Hercules, C-160 Transall, C-295 Casa, C-235 AWACS, P-3 Orion και C-27J Spartan).

Ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης αυτής εντοπίζεται στη διεξαγωγή μεταγωγικών πτήσεων υποστήριξης πολεμικών επιχειρήσεων κατά την ημέρα και τη νύχτα σε χαμηλό ύψος, αλλά και την αποπροσγείωση από διαδρόμους έκτακτης ανάγκης, στο γενικότερο πλαίσιο συντονισμού χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων.

agerpres.ro