Πόλεμος στο Ισραήλ: «Βράζει» η Μέση Ανατολή – Χιλιάδες διαδηλωτές στις αραβικές χώρες [pics]

Λίβανος

Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση επιχείρησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου να απωθήσουν χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, εκφράζοντας την οργή τους για την επίθεση του Ισραήλ, όπως λένε, σε ένα νοσοκομείο στη Γάζα όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Οι διαδηλωτές, που κατηγορούν το Ισραήλ αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποδίδουν την ευθύνη για το πλήγμα αυτό στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, εμποδίστηκαν να φτάσουν στην πρεσβεία, καθώς οι δρόμοι γύρω από το κτίριο, στα βόρεια προάστια της Βηρυτού, είχαν αποκλειστεί με οδοφράγματα.

Λίβανος

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Άλλοι εκτόξευαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση φαίνονται φλόγες να υψώνονται σε ένα κτίριο κοντά στα οδοφράγματα. Στη νότια Βηρυτό οργανώθηκε επίσης μια διαδήλωση από τη Χεζμπολάχ.

Διαδήλωση στο νότιο Λίβανο

Το Ριάντ καλεί τους Σαουδάραβες να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο

Η Σαουδική Αραβία συνέστησε στους πολίτες της που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν αμέσως από τη χώρα, σύμφωνα με ανάρτηση, στην πλατφόρμα Χ, της πρεσβείας της στη Βηρυτό.

«Η πρεσβεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στη Δημοκρατία του Λιβάνου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των γεγονότων στην περιοχή του νοτίου Λιβάνου, καλώντας όλους τους πολίτες της να τηρήσουν την απαγόρευση ταξιδίων και όσοι βρίσκονται επί του παρόντος στον Λίβανο να φύγουν αμέσως», ανέφερε.

Υεμένη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στις αραβικές χώρες

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και σήμερα σε πολλές πόλεις αραβικών χωρών, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, στον απόηχο του βομβαρδισμού χθες βράδυ ενός νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων και έχει προκαλέσει ένα κύμα οργής σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Αραβικές χώρες κατηγόρησαν το Ισραήλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο, με το Ισραήλ να ρίχνει την ευθύνη για το πλήγμα στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ιράν

Στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, την Αίγυπτο, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που στην χώρα οι διαδηλώσεις είναι παράνομες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είχε προειδοποιήσει: «αν ζητήσω από τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους, θα βγουν εκατομμύρια».

Αίγυπτος

Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά σήμερα μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία εκφράζοντας την οργή τους για το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο.

«Η απομάκρυνση του πρέσβη (της Γαλλίας) είναι υποχρέωση», «Γάλλοι και Αμερικανοί είναι σύμμαχοι των Σιωνιστών», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τυνησία

Στην Ιορδανία, περίπου 5.000 Ιορδανοί διαδηλώνουν για δεύτερη συναπτή μέρα κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν. Ο αριθμός των διαδηλωτών ενδέχεται να αυξηθεί παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία.

Ιορδανία
Ιράκ
Ιράν

Με πληροφορίες από: Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters