Πολωνία: «Θέλουμε πυρηνικά όπλα του NATO στο έδαφός μας» ως απάντηση στα πυρηνικά της Ρωσίας στη Λευκορωσία

Η Πολωνία θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ ως απάντηση στα σχέδια της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Δεδομένου ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, καλούμε και πάλι όλο το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Nuclear Sharing», είπε ο Μοραβιέτσκι.

«Δεν θέλουμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ο Πούτιν κλιμακώνει κάθε είδους απειλές». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τις ΗΠΑ.

Η κοινή χρήση πυρηνικών είναι μέρος της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ, όπου τα μη πυρηνικά μέλη επιτρέπεται να φιλοξενούν πυρηνικά όπλα των συμμάχων τους στο έδαφός τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ολλανδία.

Η Πολωνία εξέφρασε ήδη ενδιαφέρον για ένταξη τον Οκτώβριο του 2022 ως απάντηση στις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας.

Στις 13 Ιουνίου, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είχε ήδη λάβει την πρώτη παρτίδα όπλων από τη Ρωσία. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς στις 20 Ιουνίου, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παραδοθεί ούτε μία πυρηνική κεφαλή.

Πηγή: Kyiv Independent