Πολωνία: Ρωσικό drone μπήκε στον εναέριο χώρο της κατά την διάρκεια της μαζικής επίθεσης στην Ουκρανία

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ένα drone πιθανότατα εισήλθε στον εναέριο χώρο της νωρίς σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι το αντικείμενο μπορεί να προσγειώθηκε σε πολωνικό έδαφος και ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Η Πολωνία, η οποάι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για αντικείμενα που εισέρχονται στον εναέριο χώρο της από τότε που ένας ουκρανικός πύραυλος έπληξε το πολωνικό χωριό Przewodow στη νότια Πολωνία σκοτώνοντας δύο ανθρώπους το 2022.

Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 100 πυραύλους και περίπου 100 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία σήμερα, Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και χτυπώντας ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι ήταν drone, καθώς η τροχιά της πτήσης και η ταχύτητα δείχνουν ότι σίγουρα δεν ήταν πύραυλος», δήλωσε στο Reuters ο Jacek Goryszewski, εκπρόσωπος της επιχειρησιακής διοίκησης του πολωνικού στρατού.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για να βρεθεί το drone

«Το αντικείμενο αναζητείται από 100 στρατιώτες στο έδαφος και ένα ελικόπτερο», πρόσθεσε ο Πολωνός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι καιρικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν να αναγνωρίσουν αν ήταν ρωσικό ή ουκρανικό.

Το drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πολωνίας στις 04:43 τοπική ώρα, κοντά στην ουκρανική πόλη Chervonohrad. Τα πολωνικά ραντάρ έχασαν τα ίχνη του αντικειμένου στις 05:00 η ώρα.

Ο Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν και ο στρατός ήταν έτοιμος να καταρρίψει το drone, δεν το έκανε αφού δεν μπορούσε να το αναγνωρίσει.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Πολωνία είπε ότι ένας ρωσικός πύραυλος εισήλθε στον εναέριο χώρο της. Τον Απρίλιο του 2023, ένας ακόμη ρωσικός πύραυλος βρέθηκε σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Zamosc κοντά στη βόρεια πόλη Bydgoszcz.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2024 η Πολωνία δήλωσε ότι η Ρωσία παραβίασε τον εναέριο χώρο της με πύραυλο κρουζ που εκτοξεύτηκε σε στόχους στη δυτική Ουκρανία.

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επίσης αναφέρει ότι έχει βρει θραύσματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο έδαφός της, πιο πρόσφατα τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters