Πολωνία: Η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πυρηνικά όπλα, λέει ο πρόεδρος Ντούντα

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Η Πολωνία, χώρα που έχει υποστεί εισβολή από τη Ρωσία κατά το παρελθόν, δείχνει να παίρνει τοις μετρητοίς τον κίνδυνο εξ Ανατολών.

Έχοντας στα «πόδια» της τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και συνορεύοντας με την Λευκορωσία, η Πολωνία όχι μόνον έχει επιδοθεί σε ένα εξοπλιστικό ράλι, αλλά δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει και πυρηνικά όπλα.

Συγκεκριμένα ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα 22/4/2024, δηλώνει πως η Πολωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα, αν το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αποφασίσει να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του.

«Αν οι σύμμαχοί μας αποφάσιζαν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας για να ενισχύσουν την ασφάλεια του ανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», εξήγησε ο Αντρέι Ντούντα μιλώντας στην εφημερίδα Fakty.

Ο αρχηγός του πολωνικού κράτους, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Καναδά έπειτα από μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συνάντησε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και μετέβη στον ΟΗΕ, πρόσθεσε πως το ζήτημα μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία αποτελεί «εδώ και κάποιο καιρό» αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στην Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχω ήδη θίξει επανειλημμένα αυτό το θέμα», δήλωσε. Ο Ντούντα είχε συναντηθεί το Μάρτιο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Ντούντα, «η Ρωσία στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο το θύλακα του Καλίνινγκραντ. Μεταφέρει πυρηνικά όπλα της στη Λευκορωσία». Πρόκειται για εδάφη που συνορεύουν με την Πολωνία.

Τον Ιούνιο του 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως μετέφερε στη Λευκορωσία τα πρώτα πυρηνικά όπλα.

Στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε το 2023 στο Βίλνιους, οι σύμμαχοι είχαν επαναβεβαιώσει ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την εξασφάλιση της αποστολής του για πυρηνική αποτροπή, μεταξύ άλλων και συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές δυνατότητές του και να επικαιροποιεί τη διαδικασία σχεδιασμού».

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ