Πολωνία: Αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ γιατί φοβάται ότι είναι «ο επόμενος στόχος» της Μόσχας

Ο πρόεδρος στην Πολωνία, Αντρέι Ντούντα, υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ της χώρας–ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στο ΝΑΤΟ– και διπλασιάζεται ο αριθμός των στρατευμάτων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ντούντα σημείωσε ότι ο «νόμος για την άμυνα της πατρίδας» προτάθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο , όταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Γιαροσλάβ Κατσίνσκι τον περιέγραψε ως μέσο αντιμετώπισης «των αυτοκρατορικών φιλοδοξιών της Ρωσίας».

«Αυτός ο νόμος δημιουργήθηκε επειδή προβλέψαμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία…και ότι στο μέλλον μπορεί να είμαστε ο επόμενος στόχος για την επίθεση της αδηφάγας αυτοκρατορικής Ρωσίας», είπε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι κρατικές αμυντικές δαπάνες φέτος θα ισοδυναμούν με τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ. Αυτό θα αυξηθεί στη συνέχεια σε τουλάχιστον 3% το επόμενο έτος και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Ως εκ τούτου, η Πολωνία θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους δαπανητές στο ΝΑΤΟ, τα μέλη του οποίου αναμένεται να φτάνουν έναν στόχο τουλάχιστον 2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2021, δέκα μέλη της συμμαχίας ήταν σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν αυτό το όριο πέρυσι. Τις υψηλότερες σχετικές δαπάνες έκανε η Ελλάδα (3,82%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (3,52%) και η Κροατία (2,79%). Το ποσοστό της Πολωνίας ήταν 2,1%.

Η νομοθεσία προβλέπει υπερδιπλασιασμό του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων, από τους σημερινούς 143.500 στρατιώτες (111.500 επαγγελματίες και 32.000 εφεδρικούς) σε 300.000 (250.000 επαγγελματίες και 50.000 εφεδρικοί).

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Κατσίνσκι φέρεται να είπε σε ειδική κλειστή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ότι η Ρωσία είχε προετοιμάσει σχέδια για εισβολή στην Πολωνία. Οι πολωνικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν επίσης ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον υψηλόβαθμων προσώπων.

Η περσινή συνοριακή κρίση – κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, προσπάθησαν να περάσουν στην Πολωνία με τη βοήθεια των Λευκορωσικών Αρχών – περιγράφηκε επίσης από Πολωνούς αξιωματούχους ως μια μορφή «υβριδικού πολέμου» με τη ρωσική υποστήριξη.

Η Βαρσοβία προτείνει ολικό εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας

Η Πολωνία προτείνει ολικό εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζητώντας σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Η Πολωνία προτείνει την προσθήκη του εμπορικού αποκλεισμού στο πακέτο αυτό των κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν, περιλαμβανομένων των λιμανιών… αλλά επίσης και των χερσαίων ανταλλαγών. Η ολική διακοπή των εμπορικών συναλλαγών θα ωθήσει ακόμη περισσότερο την Ρωσία να σκεφτεί αν θα ήταν καλύτερα να σταματήσει αυτό τον βάρβαρο πόλεμο», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν αυτήν την εβδομάδα την επιβολή τέταρτης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, η γαλλική προεδρία της Ενωσης δήλωσε ότι η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους στις εμπορικές συναλλαγές θα αφαιρεθεί από την Ρωσία.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / NFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters