Πολωνία: Αλλάζει το σύνταγμά της για να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Η κυβέρνηση στην Πολωνία θέλει να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε να μπορέσει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας και να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιχαρχών μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το νομοσχέδιο για την Υπεράσπιση της Πατρίδας που υιοθετήθηκε αυτό τον μήνα αναφέρει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Πολωνίας θα αυξηθούν στο 3% του ΑΕΠ της, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό όριο που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

«Ο πολωνικός στρατός πρέπει αμέσως να εξοπλιστεί με βάση τα υψηλότερα πρότυπα. Κατά συνέπεια μία από τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα θα είναι η εξαίρεση των δαπανών για τον στρατό και τους εξοπλισμούς από το όριο του δημοσιονομικού χρέους», επεσήμανε ο Πιοτρ Μούλερ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το δεύτερο ζήτημα για το οποίο θα χρειαστεί να τροποποιηθεί το Σύνταγμα είναι η ενδεχόμενη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών και εταιρειών που στηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα χρήματα στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ο Μούλερ.

Παράλληλα η πολωνική κυβέρνηση επιθυμεί να επιβάλει επιπλέον φορολόγηση σε εταιρείες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. «Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αυτά τα θέματα και ελπίζουμε αυτές οι προτάσεις να υιοθετηθούν. Είμαστε ανοικτοί στις συνομιλίες», τόνισε ο Μούλερ.

Προκειμένου να τροποποιηθεί το Σύνταγμα χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Πολωνίας και απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση, οπότε τις προτάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να στηρίζουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Θα παρακάμψει και τους κανόνες της ΕΕ

Η Πολωνία θα επιδιώξει την τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανόνα που περιορίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ εξαιρώντας από τον υπολογισμό του ελλείμματος τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ινιάτσιο Κασίς, ο πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ιδέα αυτή «κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δηλώνοντας ότι σέβεται το όριο του 3% που θεσπίστηκε εδώ και τριάντα χρόνια από την Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Ματέους Μοραβιέτσκι τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει «την γεωπολιτική τάξη στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο», γεγονός που υποχρεώνει τα κράτη να ενισχύσουν την άμυνά τους.

«Αν η Πολωνία θέλει να δαπανά προσεχώς το 3% του ΑΕΠ της στην αμυντική πολιτική, την ώρα που άλλες χώρες αφιερώνουν το 1%, δεν θα ήταν φυσιολογικό να τιμωρηθούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπέρβαση του ορίου του 3% δημοσιονομικού ελλείμματος», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters