Πολιτική κρίση στο Περού: Τουλάχιστον 12 νεκροί στα επεισόδια στη Χουλιάκα

Νέες συγκρούσεις στο Περού ανάμεσα σε δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές —οι οποίοι απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές— στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο εφήβους, χθες Δευτέρα στη Χουλιάκα, κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής στο αεροδρόμιο της πόλης αυτής, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας των Άνδεων, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας.

«Επιβεβαιώσαμε 12 θανάτους (…) στην Πούνο στις συγκρούσεις (διαδηλωτών) με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στα περίχωρα του αεροδρομίου στη Χουλιάκα», στην περιφέρεια Πούνο, όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες Αϊμάρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην ανεξάρτητη αρχή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας έδωσε τον ίδιο απολογισμό, διευκρινίζοντας πως δύο από τα θύματα ήταν έφηβοι, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Έκανε επίσης λόγο για άλλους 38 τραυματίες που έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Νιβάρδο Ενρίκες Βαριάλες, συντονιστής του γραφείου του Συνηγόρου στη Χουλιάκα, έκανε λόγο για «εννιά νεκρούς στο νεκροτομείο» της πόλης.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία η πρόεδρος Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε νέα αρχηγός του κράτους την 7η Δεκεμβρίου, αφού ο προκάτοχός της Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το Κογκρέσο μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, που χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του κ. Καστίγιο λένε αντίθετα πως εκείνος ανατράπηκε πραξικοπηματικά.

Ζητούν ακόμη να κλείσει το κοινοβούλιο, να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, που έχουν ήδη επισπευστεί με απόφαση του Κογκρέσου —θα διεξαχθούν πρόωρα τον Απρίλιο του 2024, αντί του 2026—, καθώς και να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην αρχηγός του κράτους, που έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες και κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία».

Η περιοχή Πούνο, που γειτονεύει με τη Βολιβία, έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Έχει προκηρυχθεί εκεί γενική απεργία επ’ αόριστον από την 4η Ιανουαρίου.

Η πρόεδρος Μπολουάρτε δήλωσε χθες πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των διαδηλωτών, επισήμανε πως το μόνο που ήταν εντός των δυνάμεών της, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ήδη προωθήθηκε και κατηγόρησε τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις πως αναζητούν πρόσχημα για να συνεχίσουν να προκαλούν «χάος» στη χώρα.

Αφότου εκδηλώθηκε η νέα πολιτική κρίση στο Περού, τον Δεκέμβριο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 34 άνθρωποι.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ