Politico: «Ο Πούτιν αποσύρει δυνάμεις από την Ουκρανία για να υπερασπιστεί το Κουρσκ»

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Η Ρωσία απέσυρε ορισμένα στρατεύματα από τη νότια Ουκρανία και επέστρεψε στο έδαφός της για να προσπαθήσει να αποκρούσει μια κλιμακούμενη εισβολή από τις δυνάμεις του Κιέβου στο Κουρσκ, αναφέρει σήμερα 13.8.2024 το Politico, επικαλούμενο δηλώσεις Ουκρανού αξιωματούχου.

«Η Ρωσία έχει μεταφέρει ορισμένες από τις μονάδες της τόσο από περιοχές Ζαπορίζια, όσο και από τη Χερσώνα», δήλωσε στο Politico ο Ντμίτρο Λυκχόβι, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Το Κρεμλίνο επιτέθηκε στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας ήδη τις πρώτες ημέρες της εισβολής του Πούτιν στις αρχές του 2022. Το Politico δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα πόσα ρωσικά στρατεύματα έχουν αναδιαταχθεί πίσω από τα σύνορα, αν και ο Λυκχόβι είπε ότι ήταν ένας «σχετικά μικρός» αριθμός μονάδων.

Για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά κέρδη στο Κουρσκ, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν, ωστόσο, την επίθεσή τους στο Ποκρόβσκ και αλλού στην περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού, σε ένα από τα πιο καυτά σημεία στο μέτωπο του πολέμου όπου η Ρωσία κερδίζει έδαφος.

Ωστόσο, ο Λυκχόβι πρόσθεσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει προσωπικό σε «άλλες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κουρσκ».

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: «Θα φύγουμε από το Κουρσκ αν η Ρωσία τερματίσει την εισβολή της»

Όπως αναφέρει το Politico «σε μια τεταμένη συνάντηση στη Ρωσία τη Δευτέρα, οι τοπικές αρχές του Κουρσκ περιέγραψαν σε έναν ενοχλημένο Πούτιν πώς οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ξεπεράσει τις πενιχρές άμυνες στο νότο από την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις σχεδόν 200.000 ανθρώπων».

Καθώς η Ουκρανία κατέλαβε εδάφη, οι Ρώσοι διοικητές αρχικά υποβάθμισαν την επίθεση, επιμένοντας ότι ο στρατός είχε τα πράγματα υπό έλεγχο. Αλλά περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, η Ουκρανία ελέγχει πλέον τουλάχιστον 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας.

Η εισβολή στο Κουρσκ έχει τονώσει το ηθικό στην Ουκρανία, η οποία υποφέρει από την πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν εδώ και δυόμισι χρόνια, ενώ δίνει επίσης ώθηση στους δυτικούς συμμάχους που θέλουν να δουν το Κίεβο να γέρνει το πεδίο της μάχης υπέρ του, σημειώνει το Politico.

Διαβάστε ακόμη: Κουρσκ: Η πιο ριψοκίνδυνη απόφαση του Ζελένσκι

Αλλά ενώ αποσύρουν ορισμένες μονάδες για το Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους και έχουν ξεκινήσει μάχες σχεδόν σε όλο το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του νότου από όπου αποσύρθηκαν στρατεύματα.

«Οι Ρώσοι έχουν συσσωρεύσει μεγάλο αριθμό προσωπικού, ιδίως στην περιοχή της Ζαπορίζια, και ο αριθμός των μονάδων που αναδιατάσσουν είναι σχετικά μικρός», δήλωσε ο Λυκχόβι στην ουκρανική τηλεόραση.

Πηγή: politico.eu