Politico: «Κλειδώνουν» οι φον ντερ Λάιεν για Κομισιόν, Κόστα για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κάλας για εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ

Οι έξι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν στα ονόματα για τις τρεις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ, όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο πέντε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται να «κλειδώνει« για άλλη μια θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), ενώ , ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα θα πάρει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας θα αναλάβει την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές) και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το Politico, θα είναι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να πάρουν την τελική έγκριση.