Politico: Η τέχνη της μη συμφωνίας με την Βόρεια Κορέα

Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν απελπιστικά απροετοίμαστος και υπέρμετρα αισιόδοξος για την σύνοδο κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Είναι καιρός για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Ο πρόεδρος Donald Τραμπ ισχυρίζεται ότι ξέρει πώς να κάνει συμφωνίες καλύτερα από οποιονδήποτε. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη διαπραγματευτική στρατηγική του ζωντανά, καθώς προσπαθεί να επανέλθει σε θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα. Για τους τελευταίους έξι μήνες, ο Τραμπ αντιδρά σε γεγονότα τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Κορέα και ως εκ τούτου η θέση της Βόρειας Κορέας έχει βελτιωθεί σημαντικά σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα, ακυρώνοντας την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής, ο Τραμπ προσπαθεί να το παίξει δύσκολος στον Kim, υποστηρίζοντας ότι η συνάντηση «ζητήθηκε από τη Βόρεια Κορέα» αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί «αυτή τη στιγμή».

Μην ξεγελιέστε. Ο Τραμπ θέλει τη συνάντηση πιο όσο τίποτε, και θα αρπάξει την ευκαιρία να την αναπρογραμματίσει εάν και όποτε τον βολεύει.

Ο Τραμπ προσπάθησε να επανακτήσει την πρωτοβουλία αποδεχόμενος την προσφορά του βορειοκορεάτη Ηγέτη Kim Jong Un να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο το Μάρτιο αλλά από τότε έχει χάσει τον έλεγχο της αφήγησης. Αντί να βάλει τις ΗΠΑ πίσω στη θέση του οδηγού, ο Τραμπ πέρασε τους τελευταίους δύο μήνες οικοδομώντας υπέρμετρες προσδοκίες για τη σύνοδο κορυφής. Η πρόωρη συζήτηση για βραβεία Νόμπελ και την ανικανότητα ολων των προηγούμενων διοικήσεων που απέτυχαν να αποπυρηνικοποιήσουν την Κορεατική Χερσόνησο έπρεπε τελικά να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα ότι, ακόμη και αν η Βόρεια Κορέα συμφωνούσε να εξαλείψει τα πυρηνικά της όπλα, θα συνέβαινε μόνο ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα και με αντάλλαγμα πολλά άλλα που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του Κιμ και τον έλεγχο της εξουσίας στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οποιοδήποτε σχέδιο αποπυρηνικοποίησης στη Βόρεια Κορέα θα πάρει χρόνο. Το μέγεθος, η εμβέλεια και οι δεκαετίες προσπαθειών της Βόρειας Κορέας για την παραγωγή του σημερινού οπλοστασίου καθιστούν αδύνατη την ταχεία εξάλειψή του και την επιβεβαίωση της εξάλειψής του ταυτόχρονα. Είναι πολύ πιθανό ότι μια αξιόπιστη διαδικασία επαλήθευσης και καταστροφής θα χρειαστεί χρόνια, εάν είναι εφικτή και ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δυσκολία να ανταποκριθούν στην επιθυμία του προέδρου να επιτύχει άμεση αποπυρηνικοποίηση. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ο Μπόλτον, σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας, πιέζει για μια συνολική διαδικασία με τη Βόρειο Κορέα – επειδή ήξερε πως δεν ήταν εφικτή και πως θα σκότωνε την όποια τυχόν ευκαιρία για μια συμφωνία με διαπραγματεύσεις. Ο Μπόλτον προτιμά την αλλαγή καθεστώτος μέσω στραγγαλισμού ή στρατιωτικής παρέμβασης, όπως διευκρινίζουν τα ογκώδη γραπτά του σχετικά με το θέμα.

Λοιπόν, τι κάνουμε από εδώ και πέρα; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in βρισκόταν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα καθιστώντας σαφές ότι τάσσεται ένθερμα υπέρ μιας συνόδου κορυφής και ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να το πετύχει. Έχει βασίσει όχι μόνο την προεδρία του αλλά την καριέρα του στη συμφιλίωση με τον Βορρά και ήταν διατεθειμένος να κολακεύει και να ανταμείψει τον Τραμπ για τη συμφωνία του να συνεχιστεί η διπλωματία με τη Βόρεια Κορέα. Αν και η Νότια Κορέα φάνηκε να ξαφνιάστηκε από την επιστολή του Τράμπ, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για διπλωματική δέσμευση, όπως και η Κίνα, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υποστηρίζει τίποτα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διενέξεις στα σύνορά της. Χωρίς την πλήρη συνεργασία της Νότιας Κορέας και της Κίνας,

Πολλοί εμπειρογνώμονες που ευνοούν την επαφή και τη διαπραγμάτευση με τον Βορρά ανησυχούσαν βαθύτατα για την έλλειψη λεπτομερούς προετοιμασίας του Τραμπ για τη σύνοδο κορυφής. Η αδυναμία του Τραμπ να καταλάβει τις πολυπλοκότητες του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη προθυμία του να αγνοήσει τους συμβούλους του και να προχωρήσει με το ένστικτό του θα μπορούσε να οδηγήσει τον Κιμ να πετύχει μια συμφωνία που θα του άφηνε πολλές εναπομένουσες πυρηνικές επιλογές ή με διαδικασία επαλήθευσης πολύ ασθενέστερη από ό, τι χρειάζεται για να αποδειχθεί η αποπυρηνικοποίηση. Με αυτή την έννοια, καμία συμφωνία δεν θα ήταν καλύτερη από μια κακή.

Έτσι είναι καλό που το Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση. Εάν η σύνοδος κορυφής επανέλθει στην πορεία, αυτό μπορεί να δώσει στους εμπειρογνώμονες το χρόνο να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη διαδικασία η οποία θα περιλαμβάνει εξακριβωμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση και ένα σύνολο βημάτων που θα μπορούσαν να πάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους για να δώσουν στη Βόρεια Κορέα κίνητρα να ακολουθήσουν την εξάλειψη των πυρηνικών και των πυραύλων.

Η πυρηνική διπλωματία απαιτεί χρόνο και σκληρή δουλειά. Αν ο Τραμπ θέλει σοβαρά να δώσει στον Kim άλλη μια ευκαιρία, αυτός και η ομάδα του πρέπει να κάνουν την δύσκολη και κουραστική προετοιμασία που απαιτείται πριν από μια τέτοιου κύρους συνάντηση. Άλλωστε, έτσι επιτυγχάνονται οι καλές συμφωνίες.

Πηγή Politico