Politico: Η πρόταση των Ευρωπαίων στον Τραμπ

Ο πρόεδρος Γιούνκερ ενημέρωσε, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, τους ηγέτες της ΕΕ στη Σόφια την Τετάρτη, 16 Μαΐου, το βράδυ σχετικά με την κατάσταση και την προκαταρκτική έκβαση των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ της Επιτρόπου Εμπορίου κα. Σεσίλια Μάλμστορμ και του Αμερικανού ομολόγου της, Γουίλμπουρ Ρος.

Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει απαλλαγή της ΕΕ από τις αμερικανικές χρεώσεις για χάλυβα και αλουμίνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει στον Τραμπ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ και έναν διπλωμάτη, τα παρακάτω:

1. Δασμοί: Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προβεί σε διαδικασία για την εξάλειψη των αμοιβαίων δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα (όχι τη γεωργία). η οποία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την απελευθέρωση των κανόνων για την σύναψη δημοσίων συμβάσεων. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις μέχρι το Σεπτέμβριο.

2. LNG: «Θα προσπαθούσαμε να εμβαθύνουμε τις ενεργειακές μας σχέσεις, κυρίως στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου», ανέφερε ένας αξιωματούχος.

3. Ασφάλεια των προϊόντων: Η ΕΕ θα συμμετάσχει σε «εθελοντική ρυθμιστική συνεργασία» και των δύο πλευρών. Μην υπολογίζετε σε ένα αναστημένο TTIP (ούτε σε μια «απλοποιημένη» έκδοση αυτής της εμπορικής συμφωνίας), αλλά «σε μια ad-hoc συνεργασία», η ΕΕ θα μειώσει τις ρυθμιστικές επιβαρύνσεις της (ίσως ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το επιχείρημα της Αμερικής ότι αυτές πραγματικά χρησιμεύουν ως εμπορικοί φραγμοί).

4. ΠΟΕ: Η ΕΕ θα συνεργασθεί μαζί με τις ΗΠΑ για την επίτευξη «ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων του ΠΟΕ», όπως είπε ένας αξιωματούχος. Αυτό μοιάζει με μια προσπάθεια να κάνουμε τρία πράγματα σε ένα: να συμβιβάσουμε την οργή του Trump για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να διατηρήσουμε τον ΠΟΕ λειτουργικό βρίσκοντας μια λύση στο σημερινό εμπόδιο του δευτεροβάθμιου οργάνου του και να δώσουμε στο Τραμπ κάτι για να καυχιέται.

Ο Γιούνκερ έλεγξε τις διαθέσεις των Ευρωπαίων ηγέτων. Ακόμα κι αν δεν ήταν όλοι συντονισμένοι για τα πάντα, η ενότητα είναι πρωταρχικός κανόνας, οπότε μην περιμένετε να εκφράζονται δημόσια οι αποκλίνουσες απόψεις. Εξάλλου, το εμπόριο είναι η αρμοδιότητα της Επιτροπής – και αν αποτύχει αυτή η απόπειρα, θα είναι λάθος της Επιτροπής.
 
Πηγή Politico.eu