Πόλεμος στο Ισραήλ: Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο – Μαζικές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα [vids]

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του επιτίθενται σε στόχους στο έδαφος του Λιβάνου, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν μαζικές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. 

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές με δεκάδες μαχητικά εναντίον μιας παράκτιας γειτονιάς της πόλης της Γάζας, στοχεύοντας δεκάδες τοποθεσίες.

Αποκαλεί την περιοχή, που ονομάζεται al-Furqan, ως «φωλιά της τρομοκρατίας» υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακο από προχθές, Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε πως κάθε τέσσερις ώρες, ξεκινάει ένα κύμα εναέριων επιχειρήσεων με 50-60 αεροσκάφη.  «Αυτά τα αεροπλάνα ρίχνουν εκατοντάδες, χιλιάδες βόμβες σε εχθρικούς στόχους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα χτυπήσουμε χιλιάδες στόχους».

Την ίδια ώρα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ΕΔ του Ισραήλ, Στράτηγος Herzi Halevi, έφτασε σήμερα στους οικισμούς που περιβάλλουν τη Γάζα και πραγματοποίησε αξιολόγηση επιχειρησιακής κατάστασης στη Μεραρχία Γάζας του ισραηλινού στρατού. Στην εκτίμηση της κατάστασης, παρουσιάστηκαν οι δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στους γύρω οικισμούς, και οι στόχοι της Χαμάς που έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής.

Αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο 

Μετά την σύγκρουση ενόπλων στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον λιβανέζικο έδαφος.

«Λαμβάνουμε αναφορές ότι εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ και το Ισραήλ απαντά. Άρα αναμφίβολα υπάρχει μια κλιμάκωση κατά μήκος ενός από τα πιο ασταθή σύνορα στην περιοχή», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera στην περιοχή.

O εκπρόσωπος των IDF επιβεβαίωσε ότι επιθετικά ελικόπτερα βομβαρδίζουν θέσεις της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ισραηλινά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η κατάσταση κλιμακώνεται όλο και περισσότερο.

Ισραηλινό τανκ έχει λάβει θέση στα σύνορα με τον Λίβανο.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Al Jazeera / Φωτογραφίες Reuters