Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά μαχητικά ρίχνουν 20 βόμβες ακριβείας την ημέρα

Ο ρωσικός στρατός ρίχνει έως και 20 κατευθυνόμενες βόμβες στην Ουκρανία την ημέρα χρησιμοποιώντας τα πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη του.

Ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βόμβες που διανύουν «δεκάδες χιλιόμετρα» με μεγάλη ταχύτητα.

Αποκάλυψε επίσης ότι οι βόμβες πέφτουν από μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και Su-34 λίγο έξω από την εμβέλεια των συστημάτων αεράμυνας του Κιέβου.

«Αυτή είναι μια απειλή για εμάς και πρέπει να απαντήσουμε επειγόντως», είπε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην βοήθεια που ζητάει το Κίεβο από τη Δύση, για εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας και δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως F-16.

Τον περασμένο μήνα, η διοίκηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επιτέθηκε στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι της Ουκρανίας με 11 κατευθυνόμενες βόμβες.

Μια εναέρια βόμβα FAB-500 που δεν είχε εκραγεί βρέθηκε επίσης στο Ντόνετσκ στις 12 Μαρτίου, αποδεικνύοντας περαιτέρω ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν νέες βόμβες ολίσθησης υψηλής ακρίβειας.

Βόμβες τύπου FAB-500 από ρωσικό μαχητικό Su-34

Παρά την άφιξη δυτικών συστημάτων αεράμυνας, ο Ιχνάτ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να στερείται εξοπλισμού για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απειλές από κατευθυνόμενες βόμβες.

Τόνισε την ανάγκη που έχει η Ουκρανία για το σύστημα αεράμυνας Patriot και τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία «θα κρατούν μακριά τα ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν αυτές τις βόμβες».

«Για να απωθήσουμε αυτά τα αεροσκάφη πιο μακριά από τα σύνορά μας, χρειαζόμαστε συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας όπως το Patriot, καθώς και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων», υποστήριξε.

Πηγή: The Defense Post