Πόλεμος στην Ουκρανία – Ρωσία: «Το Κίεβο αρνήθηκε τις συνομιλίες – Αρχίζουν ξανά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις»

Η κυβέρνηση στη Ρωσία ανακοίνωσε πως δεν θα διεξαχθούν συνομιλίες με την Ουκρανία. «Η Ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις συνομιλίες, το σχέδιο στρατιωτικών επιχειρήσεων επανεκκινεί. Θα συνεχιστεί η προώθηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας», τονίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή είχε διατάξει τα ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν την προέλασή τους σε αναμονή της απάντησης της Ουκρανίας. Κατά συνέπεια και έπειτα από την αρνητική απάντηση, δώθηκε η διαταγή να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις.

«Χθες, Παρασκευή, εν αναμονή των διαπραγματεύσων, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την παύση της προώθησης του βασικού μέρους των δυνάμεων» της Μόσχας, διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ.

«Δεδομένου ότι η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε εκ νέου σήμερα», συμπλήρωσε. Η Ρωσία είχε αναφέρει χθες ότι πρότεινε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Η Ουάσιγκτον είχε κρίνει ότι η ρωσική πρόταση δεν μπορούσε να κριθεί αξιόπιστη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι η Ρωσία ανέμενε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή και λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους στην οικονομία. «Κατόπιν, θα πρέπει να αναπτύξουμε τα αντίποινα», κατέληξε.

Η Τουρκία επιμένει να γίνει «μεσολαβητής»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με τον Guardian, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει την πρότασή του να γίνει η Άγκυρα τόπος διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία

Πηγή: Newsit / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters