Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανικά M777 καταστρέφουν ρωσικά BM-21 Grad [vid]

Οι ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία δημοσίευσαν πλάνα από ένα χτύπημα υψηλής ακρίβειας που «εξοντώνει» τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης BM-21 Grad στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Έχοντας καθορίσει τις ακριβείς συντεταγμένες των εχθρικών οχημάτων με τη βοήθεια ενός συστήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους, οι στρατιώτες μας μετέδωσαν αυτά τα δεδομένα στο πυροβολικό, στους στρατιώτες των πληρωμάτων των πυροβόλων M777».

Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων ανέφεραν ότι η επίθεση κατέστρεψε 3 από τους 4 εκτοξευτές πυροβολικού του εχθρού και ένας άλλος εκτοξευτής BM-21 Grad υπέστη ζημιές ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού.

«Ο εχθρός τα χρησιμοποίησε για να βομβαρδίσει το Σεβεροντονέτσκ, άλλους οικισμούς και θέσεις των Αμυντικών Δυνάμεων στην Ουκρανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Σεβεροντονέτσκ είναι σημαντικό για τις ρωσικές δυνάμεις, για να καταλάβει το Ντονμπάς πριν φτάσουν περισσότερα δυτικά όπλα για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Στρατιωτικοί αναλυτές περιέγραψαν τον αγώνα για το Σεβεροντονέτσκ ως «αγώνα ενάντια στο χρόνο» για το Κρεμλίνο. Η πόλη, που βρίσκεται 145 χιλιόμετρα νότια των ρωσικών συνόρων, βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι ο τελευταίος θύλακας του ουκρανικού κυβερνητικού ελέγχου στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Ο πρόεδρος Ζελένκι επισήμανε χθες ότι η υπεράσπιση από τον ουκρανικό στρατού του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας, στόχου προτεραιότητας για τα στρατεύματα της Μόσχας, είναι «ζωτική» για το Κίεβο και θα «δώσει μια ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου Reuters