Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν οι πιο θανατηφόρες για τα ρωσικά στρατεύματα»

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οι τελευταίες 24 ώρες ήταν οι πιο θανατηφόρες του πολέμου μέχρι στιγμής για τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς η Μόσχα συνεχίζει την εντεινόμενη επίθεση στα ανατολικά, φέρνοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφατα κινητοποιημένα στρατεύματα στο πεδίο μάχης.

Ο ουκρανικός ισχυρισμός δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα και η Ρωσία ισχυρίστηκε επίσης ότι σκότωσε μεγάλο αριθμό ουκρανικών στρατευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Οι απολογισμοί των εχθρικών απωλειών και από τις δύο πλευρές συνήθως θεωρούνται αναξιόπιστοι και το Κίεβο έδωσε πολύ λίγες λεπτομέρειες για τις τελευταίες μάχες.

Αλλά ο ισχυρισμός ότι οι μάχες ήταν οι πιο θανατηφόρες μέχρι στιγμής ταιριάζει με τις περιγραφές και από τις δύο πλευρές μιας κλιμακούμενης εκστρατείας πολέμου «χαρακωμάτων».

Ο ουκρανικός στρατός αύξησε τον τρέχοντα απολογισμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτικών κατά 1.030 κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 133.190, και χαρακτήρισε την αύξηση ως τη μεγαλύτερη του πολέμου μέχρι στιγμής. Από την πλευρά της, η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει προκαλέσει 6.500 απώλειες στην Ουκρανία τον Ιανουάριο.

Το Κίεβο και η Δύση υποστηρίζουν ότι η Ρωσία συγκεντρώνει συνεχώς νέα στρατεύματα και μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει νέα εδάφη.

Οι μάχες επικεντρώθηκαν εδώ και μήνες γύρω από την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική επαρχία Ντόνετσκ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 75.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο. Η Ρωσία έχει σημειώσει σαφή πρόοδο προς την περικύκλωσή της τόσο από το βορρά όσο και από το νότο, αλλά το Κίεβο λέει ότι η άμυνα της πόλης «κρατά γερά».

Η Μόσχα έχει επίσης εξαπολύσει μια σφοδρή επίθεση νοτιότερα, εναντίον της πόλης Βουγλεντάρ, ενός προμαχώνα που ελέγχεται από την Ουκρανία σε ψηλό έδαφος στη στρατηγική διασταύρωση μεταξύ της ανατολικής και νότιας γραμμής του μετώπου.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters