Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ», προειδοποιεί ο Ουκρανός Α/ΓΕΕΔ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν ανελέητες επιθέσεις για να προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς την πόλη Ποκρόβσκ, έναν κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά.

Σχεδόν 29 μήνες από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει εντείνει την προσπάθεια κινητοποίησής της για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και ενισχύθηκε από τις προμήθειες δυτικών βλημάτων πυροβολικού, ωστόσο τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να προχωρούν.

«Ο εχθρός δεν δίνει σημασία στο αρκετά υψηλό επίπεδο των απωλειών του και συνεχίζει να σπρώχνει προς το Πόκροβσκ», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντερ Σίρσκι, από το ανατολικό μέτωπο όπου συναντήθηκε με τα ουκρανικά στρατεύματα.

Η πόλη Ποκρόβσκ απέχει λιγότερο από 25 χιλιόμετρα από τα κατεχόμενα από τη Μόσχα εδάφη και βρίσκεται σε μια διασταύρωση κεντρικών δρόμων και ενός σιδηροδρόμου που το καθιστά σημαντικό σημείο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τον στρατό και τους πολίτες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ρώσοι διεξάξουν επιχειρήσεις ποικίλης έντασης σε όλο το μέτωπο, πρόσθεσε ο Σίρσκι, σημειώνοντας ότι προσπαθούν επίσης να καταλάβουν κάποια σημεία στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Α/ΓΕΕΔ, σφοδρές μάχες μαίνονται επίσης κοντά σε πολλά ανατολικά χωριά και πόλεις, όπως το Τσάσιβ Γιαρ, μιας στρατηγικής πόλης στην κορυφή ενός λόφου, η κατάληψη της οποίας θα έφερνε τη Ρωσία πιο κοντά στο να απειλήσει σημαντικές πόλεις της περιοχής του Ντονέτσκ που ελέγχονται από το Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο χωριά στα ανατολικά το Σαββατοκύριακο, όπως υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αν και τα στρατεύματα του Κιέβου είναι κουρασμένα και η Ρωσία βρίσκεται ξανά στην επίθεση, η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει αργή.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters