Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάληψη ακόμη ενός χωριού στα ανατολικά

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ένα ακόμα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της αποκτούν σταδιακά εδάφη εδώ και μήνες χωρίς να πραγματοποιούν, σε αυτή τη φάση, κάποια μεγάλη επιτυχία.

Οι μονάδες των νοτίων δυνάμεων «απελευθέρωσαν το χωριό Ιβάνο-Νταρίβκα…και κατέλαβαν πιο ευνοϊκές θέσεις», ανακοίνωσε στην ημερήσια αναφορά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το μικρό αυτό χωριό που είχε μόλις μερικές δεκάδες κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ (ανατολικά), στα νοτιοανατολικά της πόλης Σιβέρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την πρωτοβουλία στο μέτωπο μετά την αποτυχία της μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης το καλοκαίρι του 2023 και την κατάληψη της Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο.

Είναι αντιμέτωπες με έναν ουκρανικό στρατό που διαθέτει λιγότερους άνδρες, πυρομαχικά και όπλα. Η Μόσχα ανακοινώνει κάθε εβδομάδα την κατάληψη νέων κοινοτήτων στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να καταγράφει έως τώρα κάποια μεγάλη επιτυχία.

Επίθεση ουκρανικού drone σε ρωσικό λιμάνι

Επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου οχήματος (drone) προκάλεσε ζημιά σε οχηματαγωγό πλοίο και στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου στο λιμάνι Καφκάζ, στη νότια περιφέρεια Κρασνοντάρ της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης της Βενιαμίν Κοντράτιεφ με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Πυρκαγιά που ξέσπασε στο λιμάνι λόγω του πλήγματος με μη επανδρωμένο όχημα κατασβέστηκε αργότερα, μετέδωσε παράλληλα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την είδηση για την επίθεση και μέχρι στιγμής το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Το λιμάνι Καφκάζ βρίσκεται σε μια στενή λωρίδα γης απέναντι από την χερσόνησο της Κριμαίας. Τα οχηματαγωγά εκεί εξυπηρετούν στην σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία το 2014.

Η Ρωσία επίσης εξάγει πετρέλαιο και σιτηρά από το λιμάνι αυτό μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Τον Μάιο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι είχαν πλήξει με πυραύλους τον τερματικό σταθμό πετρελαίου του λιμανιού Καφκάζ.

Ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή στη Σούμι

Ρωσική αεροπορική επίθεση κατά τη διάρκεια νύχτας προκάλεσε ζημιές σε ενεργειακή εγκατάσταση στην περιφέρεια Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία, με αποτελέσμα 50.400 καταναλωτές να μείνουν χωρίς ρεύμα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν παράλληλα σε ανάρτησή τους στο Telegram ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 7 μη επανδρωμένα οχήματα (drones) από τα 8 που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίσης έναν Kh-69 κατευθυνόμενο πύραυλο, πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην ανάρτησή τους, διευκρινίζοντας ότι ως αποτέλεσμα των αντίμετρων που έλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις ο πύραυλος που εξαπολύθηκε από αέρος «δεν έφτασε στον στόχο του».

Το υπουργείο Ενέργειας που ανέφερε τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση δεν διευκρίνισε ποιο όπλο προκάλεσε τις ζημιές. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του στο Telegram, μέχρι στιγμής έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε περίπου 24.500 καταναλωτές.

Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν θύματα, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας μέσω Telegram.

Με πληροφορίες από: AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters