Μόνο περίπου τα μισά από τα όπλα που δεσμεύτηκαν να στείλουν οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία, για να αποκρούσει τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στο έδαφός της.
Το Ινστιτούτο του Κίελ (Kiel) για την Παγκόσμια Οικονομία, το οποίο παρακολουθεί τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, δήλωσε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι το τρέχον χάσμα μεταξύ της υποσχεθείσας και της παραδοθείσας στρατιωτικής βοήθειας είναι «μεγάλο».
Από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, τουλάχιστον 253 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί στην Ουκρανία για την υποστήριξη των χερσαίων και εναέριων επιχειρήσεων της.
Η έκθεση διευκρίνισε ότι μεταξύ των χωρών των οποίων οι παραδόσεις παραμένουν «πολύ κάτω από τις υποσχέσεις» είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία.
Ωστόσο, Τσεχία, Σλοβενία, Πολωνία και Σλοβακία έχουν στείλει μέχρι τώρα περισσότερο από το 80% της στρατιωτικής βοήθειας που είχαν υποσχεθεί.
Εκτός από τις αργές αποστολές όπλων, το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι οι πρόσφατες δεσμεύσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο στην αρχή του έτους.
Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου, η αξία όλων των καταγεγραμμένων δεσμεύσεων προς το Κίεβο ήταν 165 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τους Αμερικανούς νομοθέτες τον Απρίλιο του 2024.
Ωστόσο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Kiel, Christoph Trebesch, τονίζει ότι το επίπεδο των νέων δεσμεύσεων έχει πτωτική τάση αυτή την άνοιξη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εκφράσει επανειλλημένα τη λύπη του για τις ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων από τους δυτικούς συμμάχους της χώρας.
Υποστηρίζει ότι η καθυστερημένη άφιξη πακέτων στρατιωτικής βοήθειας έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην πρώτη γραμμή του πεδίου μάχης, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση με τις ελλείψεις όπλως και πυρομαχικών και προωθούνται.
«Η γρήγορη αποστολή όπλων σημαίνει σταθεροποίηση του μετώπου», υποστηρίζει ο Ζελένσκι.
Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφίες αρχείου Reuters