Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θα μετάσχει εκτάκτως στη συνεδρίαση της ομάδας Ράμσταϊν

Σε μια σπάνια κίνηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει αύριο, Παρασκευή 6.9.2024, σε συνεδρίαση της ομάδας Ράμσταϊν, των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Συνήθως μέχρι τώρα στις συναντήσεις της ομάδας Ράμσταϊν την Ουκρανία εκπροσωπούσε ο υπουργός Άμυνας ή κάποιος άλλος αξιωματούχος της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι με την παρουσία του στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της δυτικής Γερμανίας θέλει προφανώς να τονίσει την κατεπείγουσα ανάγκη ενίσχυσης κυρίως της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ η ομάδα Ράμσταϊν, στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 χώρες, εκπρόσωποι των οποίων συναντώνται τακτικά για να συζητήσουν τις ανάγκες του Κιέβου σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ήδη ζητήσει από τους συμμάχους της χώρας του να τη βοηθήσουν να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και – κυρίως – να άρουν τους περιορισμούς που δεν επιτρέπουν στο Κίεβο να χρησιμοποιεί τα όπλα που λαμβάνει για μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, δηλαδή στις βάσεις των αεροσκαφών που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Η συνεδρίαση στο Ράμσταϊν διεξάγεται μερικές ημέρες έπειτα από ένα από τα μεγαλύτερα κύματα αεροπορικών επιθέσεων που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και ιδίως μετά την επίθεση με δεκάδες νεκρούς στην Πολτάβα.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες αυτές, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να στηρίζει το Κίεβο.

«Η στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία δεν θα σταματήσει. Έχουμε κάνει προβλέψεις, έχουμε συνάψει (αμυντικές) συμφωνίες και έχουμε διασφαλίσει χρηματοδότηση εγκαίρως ώστε η Ουκρανία να μπορεί να βασίζεται πάνω μας στο μέλλον», υπογράμμισε.

Πηγές: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ