Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καθήκον μας να σταματήσουμε τους Ρώσους για επτά – δέκα μέρες» – Νέες εικόνες του ρωσικού κομβόι [pics]

Δεκατέσσερις μέρες μετά και ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα σημείο «χωρίς επιστροφή» με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να ετοιμάζονται για την διεξαγωγή μεγάλης επιθετικής επιχείρησης στο Κίεβο αλλά και σε άλλες πόλεις στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να ανατρέψουν την κατάσταση προς το μέρος τους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο, καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη. Ειδικότερα, ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε στη συνέχεια. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική εταιρεία Maxar δημοσίευσε νέες δορυφορικές φωτογραφίες που εμφανίζουν την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Ιρπίν, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. αλλά και τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα μάχης να κινούνται βορειοανατολικά του αεροδρομίου Αντόνοφ, στην περιοχή Γκοστομέλ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων φαίνεται πως κατευθύνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείσει την πρωτεύουσα από βορρά και δύση, με καταιγιστικές αεροπορικές επιδρομές, πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς στις πόλεις «κλειδιά» Ιρπίν και Μποροντιάνκα. Ωστόσοι οι Ουκρανοί αμύνονται πεισματικά και προβάλλουν ισχυρή αντίσταση, κάτι που αναμένεται να κάνουν και τις επόμενες ημέρες.

Ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα μάχης να κινούνται βορειοανατολικά του αεροδρομίου Αντόνοφ 
Ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα μάχης να κινούνται βορειοανατολικά του αεροδρομίου Αντόνοφ 
Ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα μάχης να κινούνται βορειοανατολικά του αεροδρομίου Αντόνοφ 

 

Βομβαρδισμένο τοπίο στο Ιρπίν

 

Βομβαρδισμένο τοπίο στο Ιρπίν

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters