Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο του χωριού Μπιλοχορίβκα στο Λουγκάνσκ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη του χωριού Μπιλοχορίβκα, ένα από τα τελευταία που δεν βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της στην περιοχή του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, την προσάρτηση της οποίας έχει κηρύξει η Μόσχα.

«Ως αποτέλεσμα εχθροπραξιών, μονάδες στρατευμάτων στον Νότο απελευθέρωσαν πλήρως την κοινότητα Μπιλοχορίβκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και κατέλαβαν πιο ευνοϊκές θέσεις», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση.

Η Ουκρανία, ελλείψει στρατευμάτων και πυρομαχικών, βρίσκεται υπό πίεση σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του μετώπου, η Ρωσία εξαπέλυσε στις 10 Μαΐου νέα επίθεση από τον βορρά, συνεχίζοντας να εντείνει τις επιθέσεις στα ανατολικά.

Το χωριό Μπιλοχορίβκα βρίσκεται στην περιοχή του Λουγκάνσκ που είναι σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Aπό την μεριά του, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «συγκρατεί τις δυνάμεις του εχθρού» στην περιοχή αυτή.

«Οι αμυντικές δυνάμεις για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σήμερα συγκρατούν την επέλαση του εχθρού, ο οποίος προσπαθεί με κάποιον τρόπο να προχωρήσει στην περιοχή της Μπιλοxορίφκα», ανέφερε το γενικό επιτελείο του Κιέβου σε ανάρτηση του στο Facebook.

Εκτός της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, η Μόσχα διεκδικεί την προσάρτηση τεσσάρων άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Η περιοχή του Λουγκάνσκ είναι η μοναδική που οι Ρώσοι ελέγχουν σχεδόν στο σύνολό της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι φοβάται πως η επίθεση που εξαπολύθηκε στις 10 Μαΐου στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Χαρκόβου θα μπορούσε να είναι το «πρώτο κύμα» μιας πολύ μεγαλύτερης επίθεσης.

Εκτός των χερσαίων επιθέσεων, η Ρωσία συνεχίζει τους καθημερινούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων. Ένας άνδρας σκοτώθηκε σήμερα σε βομβαρδισμό στη Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής στη νότια Ουκρανία της οποίας την προσάρτηση έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters