Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βαίνει προς την 18η μέρα της, φανερώνονται τόσο οι σχεδιασμοί όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μόσχα.
Όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, η Μόσχα πιθανότατα δεν ανέμενε να συναντήσει τέτοια αντίσταση από τον Ουκρανικό στρατό, αλλά και τους Ουκρανούς πολίτες, που δείχνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη χώρα τους.
Το ερώτημα είναι αν διαθέτουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η Ουκρανία ζητά αγωνιωδώς – μέσω του Προέδρου Ζελένσκι και του Υπουργού Εξωτερικών Κουλέμπα – βοήθεια για να μπει φρένο στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας.
«Ή αποκλείστε το εναέριο χώρο της Ουκρανίας ή δώστε μας αεροπλάνα για να το κάνουμε μόνοι μας» επαναλαμβάνουν. Ωστόσο το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκές χώρες απαντούν πως αν έκαναν κάτι τέτοιο, τότε ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πλέον γεγονός.
Ωστόσο η αμυντική βοήθεια που έχει αποσταλεί με διάφορους τρόπους στην Ουκρανία από τις Δυτικές χώρες δεν είναι καθόλου αμελητέα.
«Μπορεί να υπάρξει ένα σημείο όπου αυτή η ισορροπία [στον πόλεμο] μετατοπίζεται υπέρ της Ουκρανίας», είπε στο CNBC ο Wojciech Lorenz, ανώτερος αναλυτής στο Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.
Η πρόσθετη υποστήριξη από μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ με τη μορφή αποστολών όπλων, πληροφοριών και άλλων μορφών βοήθειας «κάνει πραγματικά τη διαφορά και είναι ο λόγος που η Ρωσία τα πάει τόσο άσχημα», είπε.
Θα μπορούσε ακόμη και να έρθει ένα σημείο, πρόσθεσε, όπου η Ουκρανία θα είναι σε θέση όχι μόνο να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις αλλά μπορεί να ξεκινήσει αντεπιθέσεις εναντίον τους «και να διεκδικήσει τα χαμένα εδάφη».
Η βοήθεια αυτή προς την Ουκρανία – που δίδεται με ποικίλους τρόπους, άλλοτε φανερά όπως με την αποστολή φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων από πολλές χώρες, κι άλλοτε όχι τόσο φανερά, πχ με την ανταλλαγή πληροφοριών ή τον αθέατο «ηλεκτρονικό» πόλεμο πάνω από την αμυνόμενη χώρα – είναι «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία.
Έτσι μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη Δύση, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
«Προειδοποιήσαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα από διάφορες χώρες, δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, αλλά μια ενέργεια που μετατρέπει τις αντίστοιχες αυτοκινητοπομπές ή νηοπομπές σε νόμιμους στόχους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, όπως μετέδωσε το Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Ριάμπκοφ ανέφερε χαρακτηριστικά τα φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και τα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα που πολλές χώρες – ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία – έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία.
«Εάν η Ρωσία επιτεθεί σε αποστολές όπλων από τη Δύση… θα μεταφέρει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο, ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας», δήλωσε το Σάββατο ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, προσθέτοντας ότι μια «κρίσιμη στιγμή αυτής της σύγκρουσης [έρχεται]».
Το βέβαιο είναι πως η Ρωσία εξακολουθεί να προωθεί δυνάμεις Δυτικά και Ανατολικά του Κιέβου, πιθανότατα επιχειρώντας να το περικυκλώσει, χωρίς απόλυτη επιτυχία μέχρι τώρα, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Στον χάρτη που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος The Kyiv Independent, αποτυπώνονται οι θέσεις τόσο των επιτιθέμενων ρωσικών στρατευμάτων (με κόκκινο χρώμα), όσο και των αμυνομένων ουκρανικών (με μπλε).
Πηγή: Με πληροφορίες από www.cnbc.com