Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γαλλία αναμένει από την Κίνα «να στείλει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία»

Να «εκμεταλλευτεί» τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει η Κίνα και η Ρωσία επιχειρεί η Γαλλία, καθώς μπορεί το Πεκίνο  να διατηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο από την έναρξή του έχει συσφίξει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Έτσι συχνά η Κίνα δέχεται τακτικά εκκλήσεις από τη Δύση να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση.

«Προφανώς η Κίνα διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην ανεξαρτησία, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένης της κυριαρχίας της Ουκρανίας», ανέφερε από το Πεκίνο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.

«Περιμένουμε από την Κίνα να στείλει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία», επεσήμανε ο Σεζουρνέ ζητώντας να υπάρξει «ένας συσχετισμός δυνάμεων ευνοϊκός προς την Ουκρανία» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

«Ο πόλεμος αυτός αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», τόνισε σήμερα ο Σεζουρνέ απευθυνόμενος στον Ουάγνκ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την ομιλία του στην αρχή της συνέντευξης Τύπου.

«Δεν θα υπάρξει βιώσιμη ειρήνη, αν αυτή δεν αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης με τους Ουκρανούς», πρόσθεσε. «Δεν θα υπάρξει ασφάλεια για τους Ευρωπαίους, αν δεν υπάρξει ειρήνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

«Κατά συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας διακύβευμα για εμάς και για τον λόγο αυτό η Γαλλία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στενό διάλογο με την Κίνα», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός.

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ