Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες ρωσικές επιθέσεις στην Αβντιίβκα και την Μπαχμούτ

Ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν δεκάδες επιθέσεις εναντίον των πόλεων Αβντιίβκα και Μπαχμούτ (ανατολικά) χθες Κυριακή, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Ανέφερε πως αποκρούστηκαν 45 επιθέσεις και καταφέρθηκαν απώλειες στον εχθρό στις δυο πόλεις. Αρκετές επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης στη Μαρίνκα. Από την άλλη, Ρώσοι αξιωματικοί έκαναν λόγο για επανειλημμένα πλήγματα του ουκρανικού πυροβολικού εναντίον της πόλης Ντονιέτσκ.

Η πόλη υπέστη τουλάχιστον πέντε βομβαρδισμούς από το ουκρανικό πυροβολικό, ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Το ρωσικό πυροβολικό από την πλευρά του έπληξε τομείς της Χερσώνας, στα τμήματά της που ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, 35 χωριά επλήγησαν από τα ρωσικά πυροβόλα. Πάντα κατά το Κίεβο, οι γραμμές του μετώπου έμειναν αμετάβλητες.

Ρωσικές επιτυχίες στην Μπαχμούτ αναφέρει η Μόσχα

Χθες, το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του κατέλαβαν περισσότερα εδάφη στο Μπαχμούτ, καθώς συνεχίζουν την προσπάθειά τους να καταλάβουν πλήρως την πόλη. Η μάχη για το Μπαχμούτ έχει γίνει από τις πιο αιματηρές του πολέμου που διαρκεί ήδη 14 μήνες. Η πόλη αυτή της ανατολιής Ουκρανίας έχει καταστραφεί σχεδόν εντελώς από τα πυρά πυροβολικού και τις μάχες που διεξάγονται στο εσωτερικό της.

 

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η κατάληψη του Μπαχμούτ θα της επιτρέψει να εξαπολύσει περαιτέρω επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, αν καταλάβουν την πόλη αυτή, οι δυνάμεις της Μόσχας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμη σφοδρότερες μάχες στις γειτονικές πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τα στρατεύματά του έθεσαν υπό τον έλεγχό τους άλλα δύο τετράγωνα στη δυτική περιφέρεια του Μπαχμούτ και πως αερομεταφερόμενες μονάδες παρέχουν ενισχύσεις προς βορρά και νότο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής δύναμης Wagner, η οποία ηγείται της επίθεσης στην πόλη, υποστηρίζει πως τα στρατεύματά του ελέγχουν το 80% του Μπαχμούτ. Το Κίεβο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ισχυρισμούς πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να αποχωρήσουν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές από το πεδίο της μάχης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters