Πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας: Γιατί τα αεροπλανοφόρα θα ήταν άχρηστα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Στις αρχές του καλοκαιριού, Boeing F/A-18E/F Super Hornets και EA-18G Growlers επιβιβάστηκαν στο αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, κατηγορίας Nimitz, για να συμμετάσχουν στην ετήσια πολυεθνική άσκηση Baltic Operations (BALTOPS) 2018.

Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου δεκαέξι συμμαχικά έθνη, όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έξι έθνη, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιταλία συμμετείχαν με προσωπικό στην άσκηση.

Ενώ η BALTOPS είναι μια ετήσια άσκηση από το 1972, αυτό που είναι αξιοσημείωτο για την φετινή άσκηση είναι ότι το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman έπλεε στην Αδριατική Θάλασσα – στα παράλια της Ιταλίας – κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι τα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ – που επιχείρησαν από το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman – πέταξαν βόρεια διασχίζοντας ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο για να συμμετάσχουν στην άσκηση στη Βαλτική Θάλασσα. Πράγματι, όπως παρατήρησε το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό, αυτή ήταν η πρώτη φορά όπου αμερικανικά αεροσκάφη, που βασίζονται πάνω σε αεροπλανοφόρα, συμμετέχουν στην άσκηση BALTOPS.


30 πλοία πλέουν σε σχηματισμό κατά την διάρκεια της άσκησης BALTOPS 2018

«Η ικανότητα να επιχειρούν από την Αδριατική και να υποστηρίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις στην Βαλτική δείχνει ότι έχουμε τις δυνατότητες, την ευελιξία και την ακρίβεια που φέρνουμε στα πεδία των μαχών και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους μας», δήλωσε ο υποναύαρχος Gene Black.

Ωστόσο, ενώ η επιχειρησιακή δράση στην περιοχή της βαλτικής μιας αεροπορικής δύναμης με βάση ένα αεροπλανοφόρο στην αντίθετη πλευρά της ηπείρου είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, υπογραμμίζει επίσης έναν θεμελιώδη περιορισμό που έχουν τα αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού στο ευρωπαϊκό θέατρο.

Το γεγονός είναι ότι ένα αεροπλανοφόρο κατηγορίας Nimitz ή Ford, με εκτόπισμα εκατό χιλιάδων τόνων, είναι υπερβολικά μεγάλα και πολύ ευάλωτα για να επιχειρήσουν στον περιορισμένο χώρο της Βαλτικής Θάλασσας. Επιπλέον, οι προηγμένοι ρωσικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι που μπορούν να εκτοξευθούν από την στεριά ή από πλοία επιφανείας ή και υποβρύχια αποτελούν μια πολύ πραγματική απειλή για τα αεροπλανοφόρα του Ναυτικού των ΗΠΑ. Μιλάει από μόνο του το γεγονός ότι το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό παραδέχεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που αεροσκάφη με βάση ένα αεροπλανοφόρο συμμετέχουν στην άσκηση που διεξάγεται επί 46 συναπτά έτη.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οπλισμένες με πυραύλους NPO Mashinostroyeniya P-800 Onik – που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα οπλικά μέσα της Ρωσία (πλοία, αεροσκάφη, υποβρύχια, χερσαία και παράκτια αμυντικά συστήματα)- έχουν την εμβέλεια για να χτυπήσουν αποτελεσματικά οποιοδήποτε πλοίο επιφανείας που επιχειρεί στη Βαλτική Θάλασσα από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ μέχρι τις σουηδικές ακτές.

Αυτό με την υπόθεση ότι αναφερόμαστε στις εξαγωγικές εκδόσεις του πυραύλου P-800 με βεληνεκές 300 χιλιόμετρα και ταχύτητες που αγγίζουν τα 2,5 Mach. Ορισμένες εκδόσεις των Ρ-800 που προορίζονται για χρήση από τις ρωσικές ΕΔ έχουν βεληνεκές περίπου 600 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της Βαλτικής Θάλασσας μπορεί να καλύπτεται από ρωσικά όπλα με βάση την ρωσική επικράτεια.


Πύραυλος P-800 Oniks-Yakhont

Επιπλέον, ενώ ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από παλαιότερα πλοία, όποιας χρονολογίας και σε ότι κατάσταση και αν βρίσκονται όλα τα ρωσικά υποβρύχια, πλοία επιφανείας και αεροσκάφη στην περιοχή, είναι εξοπλισμένα με τρομερά πυραυλικά συστήματα εξιδεικευμένα για χρήση κατά πλοίων. Επιπλέον, η περιοχή υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από άλλα ρωσικά συστήματα όπλων, συμπεριλαμβανομένων των S-300V4 και S-400, τα οποία θα αποτελέσουν πρόκληση για τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

«Ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής δεν είναι πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη, αλλά μπορεί να αποκλείσει λιμένες της Βαλτικής για λίγο καιρό, να τα ναρκοθετήσει και να εμποδίσει εχθρικά πλοία να εισέλθουν εντός του βεληνεκούς των όπλων τους.

Φυσικά, ένα ακόμα πρόβλημα για όλες τις αμερικανικές δυνάμεις που θα επιχειρούν στην περιοχή είναι ότι θα βρίσκονται συνεχώς εντός τους βεληνεκούς της ρωσικής αμυντικής ζώνης, της αεροπορίας, των πυραυλικών συστημάτων και του πυροβολικού, όπως τονίζει ο ερευνητής του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων Michael Kofman.

«Ένα από τα πράγμα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το δόγμα του AirLand Battle των ΗΠΑ ήταν τα συστήματα αεράμυνας S-400 με εμβέλεια τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων, τους τακτικούς πυραύλους Iskander-M με βεληνεκές 350 χιλιομέτρων ή τις παράκτιες πυραυλικές άμυνες Bastion-P με εύρος 300 χιλιομέτρων.»

Το παράκτιο σύστημα άμυνας Bastion-P με πυραύλους P-800 Oniks-Yakhont:

Οι συνέπειες για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν είναι μόνο ότι τα αεροπλανοφόρα και τα πλοία επιφανείας του είναι στα περιορισμένα ύδατα της Βαλτικής. Το άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με όλα τα αεροσκάφη κρούσης της που θα είναι ευάλωτα στο να καταρριφθούν στον αέρα, αλλά και να καταστραφούν στις αεροπορικές βάσεις από τις οποίες θα πετούν, ίσως με μόνη εξαίρεση τα F-35C όταν αυτά ενταχθούν στην ενεργό δράση.

Η Ρωσία έχει την ικανότητα να επιτεθεί τόσο στα αεροπλανοφόρα, όσο και σε χερσαίες αεροπορικές βάσεις με κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που αποτελεί ολοένα και περισσότερο ένα μεγάλο πρόβλημα για τις συμμαχικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Μια πιθανή λύση στο πρόβλημα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι να κρατήσει τα αεροπλανοφόρα της μακριά σε μεγάλες αποστάσεις και να κάνει χρήση μέσων εναέριου ανεφοδιασμού για να επεκτείνει το βεληνεκές των F/A-18E/F, των EA-18G και των F-35C – σε συνδυασμό με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.


Το Lockheed Martin MQ-25 Tanker Drone

Αυτό σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να συνεχίσει την ανάπτυξη του προγράμματος των μη-επανδρωμένων ανεφοδιαστικών τύπου MQ-25. Παρ’ όλα αυτά είναι βέβαιο ότι σε έναν γενικευμένο πόλεμο η Μόσχα θα φρόντιζε να εξουδετερώσει τόσα τα επανδρωμένα και μη αεροσκάφη ανεφοδιασμού και τις βάσεις από τις οποίες αυτά επιχειρούν.

Πηγή: National Interest