Πόλεμος Βρετανίας – Γαλλίας για τα χτένια: Σε επιφυλακή το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό – ΒΙΝΤΕΟ

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας δηλώνει έτοιμο να «έτοιμο να παρέμβει» εάν υπάρξουν περαιτέρω συγκρούσεις στο μακροχρόνιο πόλεμο των χτενιών μεταξύ Γάλλων και Βρετανών ψαράδων, ενώ και οι Βρετανοί ψαράδες ζητούν από το Βασιλικό Ναυτικό να τους προστατεύσει.

Ένας μίνι πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας εξαιτίας των δικαιωμάτων αλίευσης χτενιών στην Μάγχη, με σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ψαράδων να λαμβάνει χώρα τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό έλαβε χώρα 12 ναυτικά μίλια από την ακτή της Νορμανδίας όπου τα βρετανικά πληρώματα επιτρέπεται να αλιεύουν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι γαλλικοί ομολόγοι τους περιορίζονται σε περίοδο συγκομιδής που εκτείνεται από την 1η Οκτωβρίου έως τις 15 Μαΐου. Θα τεθούν επί τάπητος, οι διαφορετικοί κανόνες αλιείας για που ισχύουν για τις γαλλικές και τις βρετανικές αλιευτικές επιχειρήσεις.

Κατά το επεισόδιο, Γάλλοι ψαράδες επιτέθηκαν με καπνογόνα και πέτρες εναντίον βρετανών ψαράδων, ενώ μάλιστα γαλλικά αλιευτικά εμβόλισαν σκάφη βρετανών ψαράδων και στην συνέχεια τα καταδίωξαν από την περιοχή.

 

Ενδεικτικά, τα γαλλικά σκάφη δεν επιτρέπεται να συγκομίζουν χτένια μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου για να επιτρέψουν την αναπαραγωγή του είδους, ενώ τα βρετανικά σκάφη δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους περιορισμούς επειδή η αλιεία διεξάγεται σε διεθνή ύδατα.

Ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας, Στέφαν Τρέβερτ, προειδοποίησε ότι θα σταλούν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αστυνομεύσουν την περιοχή ώστε να αποφευχθούν περιστατικά όπως της περασμένης εβδομάδας, τα οποία χαρακτήρισε ως «απαράδεκτα».

Βρετανοί ψαράδες έχουν απευθύνει έκκληση στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό να τους προστατεύσει από τους Γάλλους.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία θα συναντηθούν στο Λονδίνο την Τετάρτη για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα θέματα που οδήγησαν στη βίαιη αντιπαράθεση της Μάγχης την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή : CNN, φωτογραφία από πλάνα της Γαλλικής τηλεόρασης