Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως κατέλαβε άλλους τρεις οικισμούς στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της έχουν επιταχύνει τις τελευταίες ημέρες την προώθησή τους κοντά στις πόλεις Κουράχοβε και Σελίντοβε, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζουν το Ποκρόφσκ.
Οι Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν τους οικισμούς Γκιρνίκ, Κατερίνιφκα και Μπογκογιάβλενκα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια αναφορά του. Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει κάνει «προτεραιότητά» του την κατάληψη της βιομηχανικής περιφέρειας του Ντονμπάς και η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων εκεί έχει ενταθεί εδώ και εβδομάδες.
Στο μεταξύ, το ανθρακωρυχείο στην ανατολική ουκρανική πόλη Ποκρόφσκ, το οποίο παράγει κοκ που είναι ζωτικής σημασίας για τη χαλυβουργία, εξακολουθεί να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν, δήλωσε σήμερα πηγή στη μεταλλευτική βιομηχανία.
Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως ρωσικά στρατεύματα έχουν φθάσει σε απόσταση περίπου 7,5 χιλιομέτρων από το Ποκρόφσκ, καθώς υπερτερούν αριθμητικά και σε εξοπλισμό.
Τις τελευταίες 24 ώρες, δυνάμεις της Ουκρανίας απώθησαν 31 ρωσικές επιθέσεις στον τομέα του Ποκρόφσκ, ανακοινώθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το ορυχείο βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης, προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που προωθούνται οι ρωσικές δυνάμεις. Το Ποκρόφσκ είναι ένας στρατηγικής σημασίας κόμβος ανεφοδιασμού.
Η πηγή στη μεταλλευτική βιομηχανία, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, δεν είπε σε ποιο σημείο ο ιδιοκτήτης του ορυχείου, ο όμιλος μεταλλουργίας Metinvest, ενδέχεται να αναγκασθεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις και να απομακρύνει το προσωπικό.
Νωρίτερα η Metinvest είχε ανακοινώσει πως δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των εργατών και βοηθάει στην απομάκρυνση των οικογενειών των εργαζομένων από την περιοχή του μετώπου.
Η ουκρανική ένωση χαλυβουργίας ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι ενδεχόμενο κλείσιμο του ορυχείου του Ποκρόφσκ, το οποίο αποτελεί τη μόνη εγχώρια πηγή άνθρακα κοκ που είναι ουσιώδους σημασίας για τη χαλυβουργία, μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής χάλυβα στα 2 εκατομμύρια ως 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους την επόμενη χρονιά, από τα 7,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους που αναμένεται να φθάσει το 2024.
Πηγές: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ