Σε 15 ημέρες από σήμερα ο Ερντογάν θα γνωρίζει την τύχη του, υποστηρίζουν διάφοροι αναλυτές. Το αποτέλεσμα των αμερικανικών αποτελεί το πιο κρίσιμο διακύβευμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο.
Τουρκία, Βόρεια Κορεά και Ισραήλ βρίσκονται στην ίδια «βάρκα». Μία πιθανή επανεκλογή του Τραμπ θα ηχούσε σαν μουσική στα αυτιά τους, ενώ η νίκη Μπάιντεν θα σήμανε το τέλος της «αυθαιρεσίας».
Φυσικά και η Κίνα έχει ένα εξίσου σημαντικό «άλογο» στη συγκεκριμένη «κούρσα», αλλά οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν ραγδαία ό,τι και να βγάλει η κάλπη. Η υπόσχεση Μπαίντεν για «πιο συμβατική εξωτερική πολιτική» αφορά τα απολυταρχικά καθεστώτα τα οποία θαυμάζει ο πρόεδρος της Μεγαλύτερης Δημοκρατίας…
Αν κάποιος βασίζεται περισσότερο στον Τραμπ για πολιτική προστασία, είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα στην επιβολή κυρώσεων για την αγορά -και πρόσφατη δοκιμή- των ρωσικών S-400. Ενώ η πολιτική του για «μειωμένη παρουσία των ΗΠΑ στο εξωτερικό» έχει αφήσει τον Ερντογάν να δρα ανεξέλεγκτος σε Ιράκ, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο.
Η αλληλεπίδραση Τουρκίας και Τραμπ ξεκίνησε την ημέρα των εκλογών. Ο υψηλόβαθμος σύμβουλός του και μετέπειτα σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Φλιν δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα The Hill, η οποία διαβάζεται στο Κογκρέσο. Το άρθρο θα μπορούσε να είναι γραμμένο από Τούρκους πράκτορες, και πράγματι ήταν. Ο Φλιν το υπέγραψε ως τμήμα συμβολαίου μισού εκατομμυρίου δολαρίων, που ήρθε στην επιφάνεια αργότερα. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν μπόρεσε τόσο εύκολα να διαφθείρει έναν κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ τον έκανε να πιστέψει ότι μπορεί να δρα με ατιμωρησία.
Διαβάστε επίσης: Ανοιχτή στήριξη Μπάιντεν στην Ελλάδα: Δεν είμαι Τραμπ, εγώ θα αντιδράσω στις τουρκικές προκλήσεις
Η απάντηση του Τραμπ ήταν αδύναμη. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε μεν την επιβολή κυρώσεων, όταν η Τουρκία έπιασε όμηρο τον Αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον, αλλά αυτή ήταν η εξαίρεση στον κανόνα της σιωπής με την οποία χειρίστηκε τη σύλληψη επιστήμονα της NASA και ντόπιων υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας. Το Κογκρέσο ήταν εκείνο που κινήθηκε για να μπλοκάρει τα F-35 όταν η κυβέρνηση Τραμπ αδράνησε.
Αντί να ενθαρρύνει τη μετριοπάθεια, η άρνηση του Τραμπ να κάνει την Τουρκία να λογοδοτήσει ενθάρρυνε την επιθετικότητα.
Οι επόμενες μέρες μέχρι την 3η Νοεμβρίου είναι κρίσιμες. Ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα επιδοθεί σε ένα σπριντ τριών εβδομάδων στην προσπάθεια του να κονταροχτυπηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, κυρίως στις πολιτείες που είναι ζωτικής σημασίας για τη νίκη στις εκλογές. Τα αποτελέσματα αυτής της μάχης θα κρίνουν πολλές ακόμα.
Με πληροφορίες από: Bloomberg