Ανάλυση του Stratfor αναφέρει:
Η Χάγη και το Παρίσι φοβούνται μήπως η λαική δυσάρεσκεια που ήδη εχει πολιτικές συνέπειες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στον Βορρά. Αυτο θα οδηγήσει την Γαλλια και την Ολλανδία να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Γερμανία με την ελπίδα οτι η Γερμανία θα χαλαρώσει την στάση που εχει για αυστηρά μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη – κάτι που θα επηρεάσει την θέση της κυβέρνησης Μέρκελ εν όψει των Γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Ανάλυση
Δηλώσεις Γάλλων και Ολλανδων αξιωματούχων αποκαλυπτουν οτι υπαρχει μια αυξανόμενη ανησυχία γύρω απο τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της οικονομικης κρίσης στην Ευρώπη.
Στις 3 Μαρτίου ο Γάλλος Υπουργός Βιομηχανικής Ανανέωσης δήλωσε οτι ‘η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν ενδιαφέρεται με την ανάπτυξη, δεν νοιάζεται για τους ανεργους και κατ επέκτασην ουτε και για τους Ευρωπαιους και εχει την υποχρέωση να το κάνει’.
Την ίδια μέρα το ολλανδικό Εργατικο κόμμα – μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού – δήλωσε οτι η Ολλανδία κατα πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρει τον στόχο της ΕΕ για το έλειμμα του τρέχοντος έτους επειδη η Ολλανδική οικονομία ειναι ήδη σε ύφεση και το μόνο αποτέλεσμα περαιτέρω λιτότητας θα ηταν μόνο να εμβαθυνει την κρίση.
Προβλήματα στον πυρήνα
Η Γαλλια και η Ολλανδία βρίσκονται περίπου στην ίδια κατάσταση με παρόμοιο ιστορικό.
- Και οι δυο χώρες ηταν ιδρυτικά μέλη της ΕΕ και οι δυο βρίσκονται στον οικονομικό πυρήνα της ΕΕ.
- Και οι δυο χώρες ανηκουν στην ομάδα χωρών λιγοτερο επηρεασμένη απο την ευρωπαική κρίση.
- Ωστόσο και οι δυο αυτες χώρες εχουν αρχισει να αισθάνονται τις επιπτώσεις της κρισης ολο και πιο έντονα τους τελευταιους μήνες.
Από τότε, το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει και στις δύο χώρες. Εχει όμως αλλάξει και το κοινωνικό πλάισιο. Η αύξηση της ανεργίας έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και πολιτικές κρίσεις σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Το πολιτικό αδιέξοδο στις ιταλικές εκλογές – την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – δειχνει οτι η κοινωνική αναταραχή μπορεί να τροφοδοτήσει αντι-εξουσιαστικά κόμματα. Σ αυτο το πλαίσιο η Γαλλία και η Ολλανδία εχουν αρχίσει να φοβούνται οτι αυτη η κοινωνική αναταραχη μπορεί να φτάσει στο κέντρο της Ευρωζώνης.
Έχει ήδη αναδειχθεί στον πυρήνα της ευρωζώνης, την Αυστρία, τη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, ένα αντι-εξουσιαστικό κόμμα. Ο Φρανκ Στρονακ (Frank Stronach) – ένας Αυστριακός/Καναδός επιχειρηματίας – που επωφελήθηκε από την κριτική κατά της πολιτικής ελίτ, η οποία ελίτ έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια ειναι ηγέτης του κόμματος με το όνομα ‘Ομάδα Στρόνακ’.
Το κόμμα, που ίδρυσε το Σεπτέμβριο του 2012, κέρδισε 9,8 τοις εκατό των ψήφων στην Κάτω Αυστρία και 11,3 τοις εκατό στην Καρινθία στις περιφερειακές εκλογές στις αρχές Μαρτίου. Η εκλογική απόδοση της ‘Ομάδας Στρόνακ’ πραγματοποιήθηκε μόλις μια εβδομάδα μετά την επιτυχία του Ιταλικού κινήματος Πέντε Αστέρων με επικεφαλή έναν επαγγελματία κωμικό – μια επιβεβαίωση της κρίσης που αντιμετωπίζουν κάποια από τα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης.
Εσωτερικές προκλήσεις
Για την Γαλλία και την Ολλανδία η οικονομική κρίση επιδείνωσε τον υφιστάμενο ευρωσκεπτικισμό.
Στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κέρδισε 17,9 τοις εκατό των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2012, για να γίνει το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα. Πρόσφατα, η ηγέτης του ακροδεξιού κόματος Μαρίν Λε Πεν ζήτησε η Γαλλία να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ και την ζώνη Σένγκεν. Η Λε Πεν, επίσης δήλωσε, ότι η συμμετοχή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι το κεντρικό θέμα της εκστρατείας της κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του-2014.
Στην Ολλανδία, το Κόμμα της Ελευθερίας – γνωστό για την ισχυρή του στάση κατά της ΕΕ και της μετανάστευσης – έχει εδραιωθεί ως ένα σημαντικό πολιτικό κόμμα από την αρχή της κρίσης.
Παρά το γεγονός ότι το κόμμα έχασε ψήφους – απο 15.5% σε 10.1% – η εκλογική επίδοση του θα μπορούσε να βελτιωθεί γρήγορα, αν η κρίση βαθύνει στην Ολλανδία.
Το αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε επίσης περίπου το 10 τοις εκατό των ψήφων στις εκλογές του 2012, θεωρείται ευρωσκεπτικιστικό και αντιτίθεται στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει τη Γαλλία και την Ολλανδία στον ίδιο βαθμό με την ευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά το Παρίσι και η Χάγη συνεχίζουν να ανησυχούν ότι η κοινωνική και πολιτική επιδείνωση που παρατηρείται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα προκύψει και στο βόρειο τμήμα της ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία και η Ολλανδία είναι πιθανό πιέσουν τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαλαρώσουν την προσπάθειά τους για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.
Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να βρει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην ευρωζώνη και την εξασφάλιση ότι οι χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα θα προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας.
Αλλά το Βερολίνο αντιμετωπίζει όλο και πιο συχνά μια αντι-γερμανική στάση κατι που του δημιουργεί πρόβλημα. Ειναι πιο δύσκολο να πείσει τις ευρωπαικές χώρες να μείνουν δεσμευμένες στην εμβάθυνση μιας ευρωπαικής ολοκλήρωσης οταν προωθει λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Γαλλία και άλλες χώρες πιέζουν τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να γίνει πιο ελαστική με τις ανάγκες της υπόλοιπης ευρωζώνης.
Ωστόσο, το να δείξει οτι ενδίδει σε αυτές τις απαιτήσεις μπορεί να αποδυναμώσει την εικόνα της στην Γερμανία λιγο πριν τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το πόσο η Μέρκελ θα βοηθήσει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης θα καθορίσει την ενότητα του μπλοκ στο μέλλον, και, ενδεχομένως, και το μέλλον της εσωτερικής της πολιτικής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μας χρωστούν οι Γερμανοί! Όλη η αλήθεια. Άρθρο του Α.Παπαλεξόπουλου
«Η Γερμανία διαλύει όσους την έσωσαν μετά το Β’ Παγκόσμιο»!
Μεταμνημονιακή Ελλάδα και ανάπτυξη. Άρθρο του Παναγιώτη Σγουρίδη
Ο πρόεδρος της Ισλανδίας βάζει τα γυαλιά στην Ευρώπη! ΒΙΝΤΕΟ!