Ποιος Αρχηγός κράτους δώρισε… άλογο στον Ερντογάν;

Ένα πρωτότυπο δώρο δέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν κατα την επίσκεψή του, τις προάλλες, στο Τουρκμενιστάν για πέμπτη φορά. Ο ομόλογός του, κ. Guranguli Berdimuhamedov, όπως γράφει ο Τουρκικός τύπος, του δώρισε ένα …άλογο!

Το άλογο που δώρισε ο Τουρκμένος Πρόεδρος στον κ. Ερντογάν φέρει την ονομασία Dogan που σημαίνει »αδερφός» στα Τουρκμενικά και συμβολίζει – όπως ειπώθηκε – την »πραγμάτωση των πιο ενδόμυχων επιθυμιών».

Πέραν αυτού γίνεται λόγος στα δημοσιεύματα για «άνθιση» των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Τουρκμενιστάν ενώ επικεντρώνονται κυρίως στην υπογραφή της συμφωνίας για την συμμετοχή του Τουρκμενιστάν στον αγωγό TANAP. Να σημειωθεί ότι δεν δόθηκε ιδιαίτερη έκταση στην επίσκεψη, παρόλα αυτά, οι εφημερίδες με τίτλους όπως: »Το φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν θα μεταφερθεί στην Ευρώπη δια μέσω της Τουρκίας», »Το Τουρκμενιστάν υπογράφει συμφωνία φυσικού αερίου με την Τουρκία», αναφέρθηκαν μερικώς στην επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στο Τουρκμενιστάν.

Στα δημοσιεύματα τονίζονται οι στενές σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων με περίπου 600 τουρκικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται στο Τουρκμενιστάν ενώ το εμπορικό δυναμικό μεταξύ των δύο χωρών να αγγίζει τα 4,75 δις δολάρια το 2013 και να ξεπερνάει τα 5 δις δολάρια το πρώτο 9μηνο του 2014. Τονίζεται επίσης ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην μεταφορά του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν προς τις ευρωπαϊκές αγορές προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες: «Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι σημαντική για εμάς».

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία – πλαίσιο προκειμένου το Τουρκμενιστάν, το οποίο είναι η 4η χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου, να τροφοδοτήσει τον αγωγό ΤΑΝΑΡ με φυσικό αέριο. Ο τρόπος που θα γίνει είναι μέσω ενός άλλου αγωγού που θα ξεκινήσει από το Τουρκμενιστάν και θα διασχίσει την Κασπία. Η συμμετοχή του Τουρκμενιστάν στον αγωγό ΤΑΝΑΡ πυροδότησε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία (Ρωσία) εκφράζει την ανησυχία της ότι η κατασκευή νέου αγωγού θα διαταράξει την ήδη ευαίσθητη οικολογική ισορροπία της Κασπίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο άνδρες παρακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, Turkmengas με την ιδιωτική τουρκική εταιρία Atagas για την αγορά και πώληση του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν προς τον ΤΑΝΑΡ.

Πηγή Φωτογραφίας: CA-News