Ποιό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ΗΠΑ απέναντι σε Κίνα και Ρωσία ;

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν οι ΗΠΑ έναντι των ανταγωνιστών τους είναι οι παγκόσμιες συμμαχίες και συνεργασίες τους. Πέρα από τον σημαντικό ρόλο του NATO στην Ευρώπη, η σύναψη συμμαχιών με χώρες σε όλες τις περιφέρειες του κόσμου έχει επίσης μεγάλη σημασία στην διατήρη της ισορροπίας ισχύος.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό με τους αντιπάλους τους, οι ΗΠΑ έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι της Κίνας και της Ρωσίας λόγω των συμμαχιών και των συνεργασιών τους με δεκάδες έθνη σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι σχέσεις θα είναι χρήσιμες αλλά και αναγκαίες σε περίπτωση συγκρούσεων, ειδικά τώρα που οι εντάσεις με αντίπαλα κράτη έχουν αυξηθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας για την περιοχή της Ουκρανίας.

Η συμμαχία ΗΠΑ – Αυστραλίας

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοσημείωτη είναι η περίφημη «στροφή» των ΗΠΑ προς την Ασία, γι’ αυτόν τον λόγο η  Ουάσινγκτον έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα πλέγμα συμμαχιών για την αντιμετώπιση της Κίνας. Τον Δεκέμβριο, η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ  συνεργάστηκε με το Βασιλικό Ναυτικό και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Αυστραλίας στον Ινδο-Ειρηνικό «με στόχο» την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την διαλειτουργικότητα σε ενέργειες και διαδικασίες εμπλοκής με «εχθρικές δυνάμεις», με άλλα λόγια τις στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας.

Η ομάδα κρούσης του USS Carl Vinson υπάγεται στον 7ο αμερικανικό στόλο, είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και πέρα από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο περιλαμβάνει  το καταδρομικό USS Lake Champlain, το αντιτορπιλικό USS Stockdale, και τα πλοία γενικής υποστήριξης USNS Rappahannock και USNS John Ericsson.

Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές δυνάμεις, διαθέτει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35C Lighting II, τα περίφημα F/A-18E/F Super Hornet, τα EA-18G Growler καθώς επίσης τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου  E-2D Advanced Hawkeye και ελικόπτερα τύπου CMV-22B Osprey,   MH-60S Sea Hawk και MH-60R.

Με πληροφορίες από: 19fortyfive