Ποια είναι τα 5 πιο ισχυρά υποβρύχια στον πλανήτη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Παρόλο που, ευτυχώς, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια κανονικού πολέμου, τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές είναι τα πιο θανατηφόρα όπλα που έχει ποτέ επινοήσει η ανθρωπότητα. 


Σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως στην περίπτωση του υποβρυχίου τύπου Οχάιο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου- ακόμη και ένα μόνο σκάφος θα μπορούσε να μετατρέψει έως και 288 στόχους, ο καθένας στο μέγεθος μιας πόλης, σε ραδιενεργό τέφρα σε λιγότερο από 30 λεπτά. Πράγματι, αυτά τα σκάφη και τα φορτία τους θα μπορούσαν να τερματίσουν το ανθρώπινο γένος σε λιγότερο χρόνο από ότι χρειάζεται για να παραγγείλει κανείς μια πίτσα, εαν ξεσπούσε ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Αυτά είναι τα πέντε από τα πιο ικανά υποβρύχια οπλισμένα με πυρηνικά που είτε βρίσκονται σε υπηρεσία είτε σύντομα θα τεθούν σε υπηρεσία. Τα παλαιότερα σκάφη, όπως το τεράστιο 941 Akula της Σοβιετικής Ένωσης – γνωστό στη Δύση ως Τυφώνας – δεν περιλαμβάνονται επειδή τα σκάφη αυτά έχουν αποσυρθεί και αποσυναρμολογηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μόνο το Ντμίτρι Ντόνσκοε παραμένει σε υπηρεσία με το ρωσικό ναυτικό ως σκάφος δοκιμών που έχει απογυμνωθεί από το βαλλιστικό πυραυλικό οπλισμό του.

Υποβρύχιο Βαλλιστικών Πυραύλων κατηγορίας Ohio

Το Υποβρύχιο Βαλλιστικών Πυραύλων κατηγορίας Ohio του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ φέρει 24 πυραύλους UGM-133 Trident II D5, όπου ο καθένας από αυτούς φέρουν μέχρι και δώδεκα W88 θερμοπυρηνικές κεφαλές 475 κιλοτόνων. Τα Ohio-class υποβρύχια και οι πύραυλοι Trident II έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως όπλα πρώτου πλήγματος. Σύμφωνα με την ανασκόπηση της Πυρηνικής Θέσης του 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν συνολικά 14 υποβρύχια τύπου Ohio. Αυτή τη στιγμή κάθε υποβρύχιο τύπου Ohio μεταφέρει 20 πυραύλους Trident II (συνολικά 240). Από το 2016, εννέα υποβρύχια τύπου Ohio είναι αναπτυγμένα στον Ειρηνικό, ενώ άλλα πέντε στον Ατλαντικό.

Υποβρύχιο Βαλλιστικών Πυραύλων κατηγορίας Columbia

Το υποβρύχιο τύπου Ohio του Αμερικανικού Ναυτικού, παρά τις τεράστιες δυνατότητες του είναι ένα παλαιό μοντέλο, όπου τα πρώτα της κατηγορίας του φτάνουν στο τέλος των 42 χρόνων ζωής τους. Για να αντικαταστήσει τα Ohio, το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκευάζει τα νέα υποβρύχια τύπου Columbia. Τα νέα υποβρύχια είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από την κατηγορία Ohio, με εκτόπισμα 20.800 τόνων, αλλά θα μπορούν να φέρουν μόνο 16 βλήματα Trident II D5. Το μεγαλύτερο μέρος του μαζικού μεγέθους των σκαφών αυτών καταλαμβάνεται από έναν καινούργιο αντιδραστήρα και τον κινητήρα με μόνιμο μαγνήτη, ο οποίος, ενώ είναι εξαιρετικά ήσυχος, είναι επίσης τεράστιος. Τα νέα σκάφη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία των επιθετικών υποβρυχίων τύπου Virginia και αξιοποιούν πολλά από τα συστήματα των μικρότερων σκαφών. Πράγματι, από ορισμένες απόψεις, το Columbia είναι ένα μεγαλύτερου μεγέθους προηγμένο παράγωγο της εξαιρετικά σχεδιασμένης κατηγορίας υποβρυχίων Virginia.

Υποβρύχιο Βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Project 955 Borei

Ο πρώην αντίπαλος των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία, αν και έχει μειωμένες σε μεγάλο βαθμό στρατιωτικές δυνατότητες σε σχέση με τις ΗΠΑ – διατηρεί τουλάχιστον την ισοτιμία σε έναν μόνο τομέα: τα Πυρηνικά Όπλα.

Έτσι, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς από το γεγονός ότι η Ρωσία κατασκευάζει ένα στόλο εξαιρετικά ικανών νέων βαλλιστικών υποβρυχίων τύπου 955A Borei. Αν και μικρότερα από τους προκατόχους τους, τα 941 Akula, με εκτόπισμα 24.000 τόνων, τα Borei είναι μεγαλύτερα από τα Ohio ή Columbia. Τα Borei είναι τα πιο ήσυχα ρωσικά υποβρύχια που κατασκευάστηκαν μέχρι σήμερα. Τα πλοία φέρουν δεκαέξι RSM-56 Bulava βαλλιστικούς πυραύλους- ο καθένας μπορεί να φέρει έως και 10 πυρηνικές κεφαλές με βεληνεκές 8.000 χιλιόμετρα. Οι κεφαλές έχουν ακρίβεια μεταξύ 250 και 300 μέτρων και έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τις πυραυλικές άμυνες.

Ρωσικό Υποβρύχιο 955A Borei εκτοξεύει ταυτόχρονα 4 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava:



Υποβρύχιο Βαλλιστικών Πυραύλων κατηγορίας Project 667BDRM Delfin (Delta IV)

Το Delta IV, κατασκευασμένο ταυτόχρονα με τα πανίσχυρα υποβρύχια τύπου Typhoon, είναι η σημερινή ραχοκοκαλιά του ρωσικού στόλου υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων. Τα παλαιότερου σχεδιασμός Delta IV, με εκτόπισμα 18.000 τόνων, είναι μια ικανή πλατφόρμα, οπλισμένη με 16 R-29RMU Sineva βαλλιστικά βλήματα, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει μεταξύ τεσσάρων και οκτώ κεφαλών. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του Project 667, το Delta IV είναι σε θέση να εκτοξεύει πυραύλους προς οποιαδήποτε κατεύθυνση από μια σταθερή πορεία σε έναν κυκλικό τομέα. Είναι επίσης σε θέση να εκτοξεύει τους βαλλιστικούς πυραύλους από βάθος 55 μέτρων ενώ ταξιδεύει με ταχύτητα έξι έως επτά κόμβων.

Υποβρύχιο Καθοδηγούμενων Πυραύλων κατηγορίας Project 885M Yasen

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο καθοδηγούμενων πυραύλων κατηγορίας Severodvinsk δεν είναι υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, αλλά έχει την δυνατότητα να φέρει 32 πυραύλους 3M-14K Kalibr που έχουν βεληνεκές 2500 χιλιομέτρων που μπορούν να εξοπλιστούν με συμβατικές ή και πυρηνικές κεφαλές. Τα Project 885M αποτελούν μεγάλη απειλή για την αμερικανική ενδοχώρα. Τα 885Μ είναι γρήγορα και εξαιρετικά αθόρυβα, με εξαιρετικά ισχυρούς αισθητήρες. Η αμερικανική κατασκοπία πιστεύει ότι το Severodvinsk ή το αδερφό σκάφος του, το Kazan, θα μπορούσε εύκολα να πλησιάσει στα 2000χιλ από την ανατολική ακτή της Αμερικής και να πλήξει στόχους μέχρι τις Μεγάλες Λίμνες των ΗΠΑ. Πράγματι, εάν το σκάφος -και δεδομένης της εντυπωσιακής ικανότητας stealth που έχει- θα μπορούσε να πλησιάσει μέσα σε 1000χιλ ή και λιγότερο, και έτσι να μπορεί να πλήξει στόχους μέχρι το Σικάγο ή ακόμα και το St Louis.

Πηγή National Interest